ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Siromašnih u svijetu 400 milijuna više nego što se mislilo

15.07.2010 u 13:49

Bionic
Reading

U istraživanju koje su proveli Sveučilište u Oxfordu i UN, poznatom kao Multidimenzionalna stopa siromaštva (IMP), otkrilo se da u bijedi u svijetu živi 400 milijuna ljudi više nego što se pretpostavljalo

Tradicionalno, siromaštvo se vrednuje prema zaradi, pa tako Svjetska banka smatra siromašnom svaku osobu koja živi sa manje od 1,25 američkih dolara na dan. Ali IMP vrednuje i zdravstvo, obrazovanje, mogućnost služenja električnom energijom i pitkom vodom, raspolaganje nekim oblikom energenta za kuhanje itd.

Podaci će biti objavljeni uz 20. godišnjicu UN-ova redovna izvještaja o ljudskom razvoju.

Sabina Alkire sa Sveučilišta u Oxfordu i jedna od tvoraca IMP-a rekla je za BBC da se dosad nije znalo, kada je netko siromašan, znači li to i da njegova djeca idu ili ne idu u školu, ima li u kući pod od zemlje, na čemu kuhati i slično.

IMP zahvaća 104 najsiromašnijih zemalja i oko 78 posto svjetske populacije.

Tako se saznalo da samo u osam država Indije živi više siromaha nego u 26 siromašnih afričkih zemalja. U Indiji ispod razine potpunog siromaštva živi 421 milijuna ljudi, a u Africi 410 milijuna.

Izračun IMP-a je pokazalo da su brojke siromaštva za Latinsku Ameriku bile pogrešne, veće od stvarnog. Najsiromašnije zemlje Latinske Amerike (prema postotku potpuno siromašnih u udio stanovništva) su: Haiti (57 posto), Nikaragva (40 posto), Bolivija (38 posto), Honduras (32 posto), Guatemala (26 posto) i Peru (20 posto).

Među zemljama koje imaju najmanji postotak siromaha se nalaze Urugvaj (1,7 posto), Ekvador (2,2 posto), Argentina (tri posto) i Meksiko (četiri posto).

Zemlja s najvećim postotkom siromaha na svijetu je Niger (92,7 posto), zatim Etiopija (90 posto), Mali (87,1 posto) i Srednjoafrička Republika (86,4 posto).