Svijet POVJERENSTVO ZA GRANICE

Pogačnik dao ostavku zbog hajke oko honorara

Ostavka slovenskoga supredsjedatelja Mješovitog povjerenstva za granice Mihe Pogačnika ni na koji način ne bi smjela utjecati ili prekinuti rad toga povjerenstva, izjavio je danas hrvatski supredsjedatelj akademik Davorin Rudolf

LJUBLJANA/ZAGREB - Po njegovim riječima problem ostavke je unutarnje pitanje Slovenije i, kako je rekao, u to se ne bi upletao.

"Usprkos tome, međutim, moramo pregovarati pogotovu, po mojem mišljenju, što smo se približili sporazumu o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu, Veliko ili Malo vijeće - svejedno", rekao je Rudolf.

Pogačnik je slovenskog premijera obavijestio o ostavci na mjesto supredsjedatelja povjerenstva, jer je u slovenskim medijima, kako tvrdi, organizirana prava "hajka" zbog njegovih visokih honorara.

Slovenski mediji navodili su zadnjih dana da je Pogačnik za savjetovanje i rad u okviru povjerenstva prošle godine dobio oko 100.000 eura kao vladin vanjski suradnik.

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je u četvrtak da će zahtijevati reviziju ugovora koji je Pogačnik imao s vladom kao supredsjedatelj povjerenstva.

"Mislim da su honorari članova povjerenstva i supredsjedatelja Mihe Pogačnika previsoki. Mnogi slovenski dužnosnici obavljaju odgovorne zadaće za mnogo niže nagrade", rekao je Pahor na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o navodno visokim troškovima rada povjerenstva.

Kako navode slovenski mediji, u slovenskoj vladajućoj koaliciji neke stranke smatraju da treba prekinuti rad međudržavnog povjerenstva za pripremu arbitraže i zbog troškova, i zbog navodno slabih rezultata.

Mješovito hrvatsko-slovensko povjerenstvo za pripremu okvira o podnošenju spora radi razgraničenja između Hrvatske i Slovenije pred međunarodnim tijelom, osnovano nakon dogovora bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše i hrvatskog premijera Ive Sanadera 2007. da se granični spor iznese pred Međunarodni sud pravde, održalo je četiri sastanka. Prvi sastanak bio je 22. travnja 2008 u Rijeci, 11. lipnja na Bledu, 30. rujna u Umagu te 28. siječnja 2009. u Šmarješkim Toplicama.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još