Svijet PRVA U LATINSKOJ AMERICI

Argentina ozakonila gay brakove

  • Autor: D. Pilsel
  • 15.7.2010 14:50:30
  • 15.7.2010 11:03:51

Nakon maratonske sjednice koja je trajala 14 sati i gotovo cijelu noć, Senat argentinskog parlamenta izglasao je sa 33 glasa za, 27 protiv te tri suzdržana Zakon o istospolnim brakovima

Zakon je bio prošao u donjem domu sa 125 glasova za i 109 protiv, nakon čega je Katolička crkva krenula s mobiliziranjem svojih vjernika ili simpatizera da bi uvjerila što je moguće veći broj senatora da ne izglasuju zakon koji je 'protivan Bogu i moralu'.

Nakon toga krenula je žestoka polemika između argentinske predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner i nadbiskupa Buenos Airesa, kardinala Jorgea Bergoglija.

Zakon o istim bračnim pravima, kako se službeno zove, daje istospolnim zajednicama ista prava koja imaju heteroseksualni parovi kad se vjenčaju, uključivši i pravo na posvojenje djece.

Sličan pravna institucija postojala je u glavnom gradu Meksika, Ciudad de Meksiku, koji je federalni distrikt, ali se ovom odlukom Argentina pretvara u prvu zemlju Latinske Amerike u kojoj će gay osobe na nacionalnoj razini imati ista prava kao i heteroseksualni građani.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još