AKCIJA AMERIČKIH KONZERVATIVACA

Obamu usporedili s Hitlerom i Lenjinom

15.07.2010 u 10:48

Bionic
Reading

Proteklog je tjedna u gradu Mason City u saveznoj državi Iowa osvanuo džambo plakat koji Obamu stavlja u isti koš s Hitlerom i Lenjinom. Uslijed velikih negodovanj,a jučer je uklonjen i zamijenjen informacijom od općeg interesa

Plakat su dali postaviti članovi konzervativne grupe Tea Party. Kent Beathy, direktor kompanije koja posjeduje reklamni prostor, nazvao je predstavnika Tea Party Sjeverne Iowe i zatražio da se uvredljivi plakat ukloni.

Na plakatu koji je maknut slijeva nadesno su bili prikazani nacistički vođa Adolf Hitler, američki predsjednik Barack Obama i komunistički lider Vladimir Lenjin. Iznad prvoga je pisalo 'nacional-socijalizam', iznad Obame 'demokratski socijalizam', a iznad Lenjina 'marksistički socijalizam', dok je ispod svakoga od njih stajala riječ 'promjena', slogan Obamine predsjedničke kampanje.

Plakat koji je izazvao veliku pažnju američkih medija je posljednji u seriji anti-Obaminih džambo plakata koji se pojavljuju širom SAD-a. U Minnesoti je osvanuo jedan sa slikom bivšega predsjednika Georgea W. Busha s pitanjem 'Nedostajem li vam već?' pa drugi sa slikom Ronalda Reagana i natpisom 'Pamtite pravi dom i promjenu?'. U Dallasu je iznad natpisa 'Nedostajem li vam već?' bila utisnuta slika američkog predsjednika Jimmyja Cartera

Ime prosvjedne grupe Tea Party, nastale koncem 2008, asocira na antikolonijalistički pokret s kraja XVII. stoljeća nastalog u Bostonu (Boston Tea Party) koji se pobunio protiv uvođenja poreza na čaj. Članovi sadašnjega Tea Party su jako prisutni na društvenim mrežama, koriste ikonografiju i slogane iz izvornoga pokreta, a javljaju se kao opozicija predsjedniku Obami i njegovoj fiskalnoj politici.