O STANJU NACIJE

Španjolski premijer pozvao na štednju

14.07.2010 u 21:50

Bionic
Reading

U svom petom obraćanju parlamentu o stanju nacije socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero odbacuje poziv opozicije na izvanredne parlamentarne izbore, poziva na štednju, moli da se podupre mirovinska reforma i obećava poduprijeti nastojanja Katalonaca za većom autonomijom

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, suočen s protivljenjem oštrim mjerama štednje, zatražio je u srijedu od parlamenta da podupre mirovinsku reformu i druge mjere štednje kako bi se Španjolska izvukla iz gospodarske krize.

Na otvaranju godišnje parlamentarne rasprave o stanju nacije Zapatero je rekao kako u proračunu za 2011. vlada mora ostati pri svojem programu štednje, čak i ako to ugrozi gospodarski rast u idućoj godini.

Velika oporbena Narodna stranka i katalonska nacionalistička stranka CiU objavile su da će se protiviti proračunu za 2011, ali analitičari očekuju da će ga Zapaterova manjinska socijalistička vlada najesen uspjeti progurati kroz parlament, uz potporu malih regionalnih stranaka.

'Dodatne prilagodbe i novi restriktivni proračun za 2011. mogli bi utjecati na brzinu gospodarskog oporavka', rekao je Zapatero. Ponovio je predviđanja da će gospodarstvo u 2010. pasti u odnosu na 2009, ali kvartalni će rast pokazati da je Španjolska izašla iz recesije.

Zapatero je dodao da među ciljevima njegove vlade stoji i podrška Kataloniji kako bi postigla veći stupanj autonomije. 'Mi se ne bojimo jakog političkog identiteta Katalonije, dapače, poštujemo ga. Sve ćemo učiniti kako bismo ispitali one dijelove novoga statuta Katalonije koje je Ustavni sud odredio kao protuustavne', rekao je španjolski premijer.

Vođa opozicije i predsjednik Narodne stranke Mariano Rajoy zatražio je izvanredne parlamentarne izbore, što je Zapatero odbio. Rajoy je kazao Zapateru da ulijeva nepovjerenje i širi nesigurnost među španjolskim građanima.

U žestokoj raspravi između Zapatera i Rajoya premijer je vođu opozicije nazvao hipokritom jer ga je ovaj zamolio da pusti na miru Katalonce i da ne obećava ništa više. Zapatero je ogorčeno rekao da je Rajoy neozbiljan čovjek nakon što je prošao zemlju uzduž i poprijeko upozoravajući da Španjolska puca po šavovima.