Svijet POVREDA ZRAČNOG PROSTORA

Chavez bjesni zbog vojnog incidenta s Nizozemskom

  • Autor: D. Pilsel
  • 14.7.2010 15:31:59
  • 14.7.2010 15:00:29

Vlada Venezuele energično je protestirala pred Vladom Nizozemske zato što je jedan nizozemski vojni zrakoplov između 4. i 7. srpnja povrijedio njezin zračni prostor

Nizozemski je pilot u tri navrata bez dozvole ušao u zračni prostor Venezuele i preletio prostor zračne luke Maiquetia, koja je za vojne potrebe od strateškog interesa za oružane snage tamošnjeg predsjednika Huga Chaveza.

Venecuelanske vojne vlasti priopćile su da je nizozemska letjelica koristila elektronska sredstva i njima ometala praćenje i identifikaciju, zbog čega je potpuno isključena mogućnost slučajnog preleta, greške ili izvanredne situacije.

Venecuela taj čin smatra provokacijom Nizozemske od koje se traži javna isprika.

Kraljevina Nizozemske od prošle je godine meta napada Huga Chaveza, koji optužuje tu europsku zemlju da je postala dio planova SAD-a za napad na Venecuelu. Nizozemske bi zračne snage to trebale činiti, tvrdi Chavez, iz baza na otocima Aruba i Curacao.

Nizozemska strana to sve poriče.

Polemika se događa usred žestokih optužbi Caracasa na račun Washingtona da se nastavlja naoružavanje Kolumbije za napad SAD-a i njezinih saveznika na teritorij Venezuele, a nije se skroz zaboravilo na napade na Chaveza da vojno i ekonomski pomaže gerilsku vojsku FARC-a u Kolumbiji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još