POSTAVLJENA NOVA KUPOLA

BP napokon zaustavlja istjecanje nafte?

13.07.2010 u 13:48

Bionic
Reading

British Petroleum jučer je uspješno postavio novu kupolu na uništenu bušotinu u Meksičkom zaljevu koja bi trebala zaustaviti istjecanje i omogućiti prikupljanje sve nafte prije nego što se izlije u more

Međutim, britanski naftni div ističe kako kupola do sada nikada nije bila postavljena na takvim dubinama, tako da ne može garantirati njezinu učinkovitost. U svom priopćenju kompanija priznaje da je dovršavanje dviju alternativnih bušotina, najavljeno za sredinu kolovoza, i dalje jedino trajno rješenje za zaustavljanje istjecanja.

U međuvremenu je američka administracija uvela novi moratorij na dubinska podmorska bušenja kako bi ishodila odobrenje Federalnog suda koji je odbacio raniju zabranu uz obrazloženje da je previše restriktivna.

Novi revidirani moratorij, koji bi na snazi trebao ostati do kraja studenog, ne zabranjuje više bušenja na temelju dubine na kojem se ono obavlja.

Američki admiral Thad Allen pozdravio je sinoć veliki napredak koji je ostvaren postavljanjem nove kupole. Starom kupolom BP je uspijevao prikupiti tek oko 50 posto nafte koja istječe iz bušotine Deepwater Horizon uništene u eksploziji 11. travnja.

Admiral Allen sa zadovoljstvom je pogledao snimke postavljanja nove kupole i najavio da će BP tijekom današnjeg dana provesti ispitivanja njezine djelotvornosti.

'Mjerenja koja će se provesti dat će nam vrijedne podatke o stanju podmorske bušotine i mogućnostima da se ona na neko vrijeme zatvori', rekao je Allen.

U međuvremenu je američka prva dama Michelle Obama, tijekom jučerašnjeg posjeta Floridi, pozvala turiste da ne okreću leđa obalama Meksičkog zaljeva. 'Važno je da ostali dijelovi države znaju da su ova mjesta lijepa i privlačna kao i uvijek do sada', rekla je u Panama Cityju. 'Osim toga, stanovnici Floride i ostalih područja u Meksičkom zaljevu i dalje ovise o dolarima posjetitelja i turista da bi imali što za jesti, mogli plaćati kredite i slati djecu u škole', dodala je.

Jučer je sa saslušanjima započela i predsjednička komisija za istragu havarije.

BP tvrdi da je na saniranje havarije do sada potrošio oko tri i pol milijarde dolara. Osim toga, izdvojio je još 20 milijardi za buduće operacije čišćenja i druge troškove.

Od eksplozije platforme, u vode Meksičkog zaljeva svakodnevno istječu tisuće barela nafte.