TERORIZAM U UGANDI

Ubili jer je Mundijal protivan islamu?

12.07.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Čini se da je pravi razlog napada u kojem su teroristi bombama ubili gledatelje završnice Svjetskog nogometnog prvenstva u Kampali odgovor somalijske islamističke gerile zbog nazočnosti 5.000 vojnika Ugande i Burundija u Somaliji

Iako još ne postoje službene informacije o tome tko bi mogao stajati iza dvostrukog atentata u kojem su jučer navečer ubijene 64 osobe u Ugandi, glavni inspektor policije u Kampali Kale Kayihura izjavio je da policija barata radnom hipotezom da iza atentata stoji teroristička islamska somalijska grupa al-Shabab, povezana s Al Kaidom, koja je bila najavila napade u glavnome gradu Ugande, Kampala.

Organizacija al-Shabab je bila najavila odmazdu protiv neprijatelja islama, naročito stranaca, koji su gledali Svjetsko nogometno prvenstvo, što je, kako su naveli, 'protivno islamu'

Ta gerila prosvjeduje protiv vojne nazočnosti trupe Ugande i Burundija u Somaliji. Ako se to pokaže točnim, bio bi to prvi puta da jedna teroristička ćelija iz Somalije napala izvan svoje zemlje.

Glasnogovornica policije u Kampali Judith Nabakkoba potvrdila je da je 16-ero ljudi pobijeno u baru Ethiopian Village, a 49 u klubu Lugogo Rugby. Oba mjesta su često birana od stranaca za izlaske, a zasad se zna da je barem jedan od ubijenih državljanin SAD-a.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je izjavio da je 'duboko potresen i žalostan', ponudio je pomoć Ugandi u istrazi zločina koji je kvalificirao kao 'ogavan' i 'kukavički čin'.