R. MLADIĆ JOŠ NA SLOBODI

Obilježava se 15. godišnjica genocida u Srebrenici

Bionic
Reading

U Potočarima se danas obilježava 15. godišnjica genocida u Srebrenici, kada je vojska i policija Republike Srpske 11. srpnja 1995. ubila 8.372 Bošnjaka, u najvećem zločinu u Europi nakon Drugog svjetskog rata

Mrlja na sustavu europskih vrijednosti

'Strašni zločini koji su počinjeni mrlja su na vrijednostima, načelima i temeljnim pravima koje Europa podupire i na humanosti koju dijelimo. Srebrenica je danas nijemi spomen na nešto što se nikada nije trebalo dogoditi i što se nikad više ne smije dogodit', poručili su visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. 'Za preživjele u Srebrenici, njihova bol i žalost ostat će do kraja njihovih života. Sjećanje barem pruža utjehu. Ali pomirenje za budućnost obećanje je koje moramo ispuniti za sljedeću generaciju. Ono ovisi o izvršenju pravde. Puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju ostaje i dalje hitna i bitna. Povratak i socijalna integracija raseljenih tijekom rata također je dio procesa ponovne uspostave individualnih prava i izgradnje zajedničke budućnosti usprkos ratnim zločinima'

Nakon komemoracije u Potočarima će biti pokop posmrtnih ostataka 775 žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica. Očekuje se da će na komemoraciju i pokop doći više od 50.000 ljudi.

Među brojnim izaslanstvima koja nazoče komemoraciji je i hrvatsko, a predvodi ga ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

Jandroković je po dolasku u memorijalni kompleks u Potočarima istaknuo kako je važno sjećati se zločina počinjenih u ime politike koja je zagovarala brutalno etničko čišćenje.

"Danas obilježavamo petnaest godina od tog strašnog zločina počinjenog u ime jedne sulude ideje o etnički čistoj velikoj Srbiji. U prvom redu želim izraziti sućut za sve žrtve i suosjećanje s obiteljima ubijenih i nestalih ljudi. Dobro znamo da smo mi u Hrvatskoj posebno osjetljivi na to zbog zločina koji su počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i drugim selima i gradovima.

Poruka koja mora biti odaslana s ovoga mjesta je da se takav zločin više nikada ne smije ponoviti. Svi oni koji su sudjelovali u organizaciji tog zločina, svi oni koji su ga počinili trebaju biti privedeni pravdi i najoštrije kažnjeni kako bismo mogli otvoriti jednu novu stranicu suradnje u jugoistočnoj Europi", kazao je novinarima Jandroković.

Na komemoraciju u Potočarima stigao je i predsjednik Srbije Boris Tadić

Genocid u Srebrenici počinjen 1995. Godine Tadić je opisao kao tragediju ne samo za Bošnjački nego i za sve druge narode koji žive u BiH.

"To je tragedija koja se nikako ne može zaboraviti a da bi se na neki način umirili oni koji su ostali iza žrtava potrebno je pronaći sve one koji su krivi i osuditi krivce", kazao je Tadić istaknuvši kako on kao predsjednik Srbije na tom nikada neće prestati inzistirati.

I u Njemačkoj je obilježena godišnjica ovog strašnog zločina. Ispred Branderburških vrata nekoliko nevladinih udruga postavilo je 16.744 cipela koje simboliziraju 8372 žrtve Srebrenice. Organizatori kažu da na ovaj način žele predočiti dimenziju zločina građanima Njemačke.

Od cipela koje su prikupile njemačke i austrijske udruge u suradnji s udrugama iz BiH do sljedeće godine u Potočarima žele napraviti osam metara visok stup srama u obliku znaka UN kako se nikada ne bi zaboravio propust ove organizacije u sprečavanju genocida.

U Srebrenici je ubijeno više od osam tisuća muškaraca i dječaka, a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u posljednjoj je presudi skupini bivših visokih časnika vojske bosanskih Srba, izrečenoj u lipnju, potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Na komemoraciji se očekuje dolazak mnogobrojnih izaslanstava, među kojima i hrvatskog.

Komemorativnom sjednicom skupštine općine Srebrenica u subotu je u tom gradu počelo službeno obilježavanje petnaeste obljetnice genocida koji su nad Bošnjacima s tog područja počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Na sjednici općinske skupštine zastupnici su odali počast svim stradalim Srebreničanima.

Jučer kasno poslijepodne u Srebrenicu je stiglo više od tri tisuće sudionika marša mira. Oni su prije dva dana krenuli iz Sapne u okolici Tuzle i zatim pješačili stazama kojima su se u srpnju 1995. iz Srebrenice pred srpskim snagama povlačili preživjeli Bošnjaci.