Svijet ZAUSTAVLJENA CENZURA

Google ponovno u Kini

Peking je dao zeleno svijetlo Googleu da nastavi rad u Kini čime je izbjegnuto zatvaranje kineske tražilice na najvećem svjetskom internetskom tržištu, javlja u petak Reuters

Naime, nakon što je Google zbog cenzure kineskih vlasti počeo preusmjeravati svoje korisnike na web-stranicu u Hong Kongu koja nije filtrirana i cenzurirana, pribojavalo se da Peking neće dati novu dozvolu, bez koje je poslovanje u Kini nemoguće. No, Google je u znak pomirbe odustao od automatskog preusmjeravanja na nefiltriranu stranicu, a Peking je uzvratio produljenjem ICP dozvole za rad.

Glasnogovornica Googlea je izrazila zadovoljstvo tom odlukom, no neka pitanja i dalje ostaju otvorena.'To je dobra vijest za kineske potrošače, dobra je vijest da je Google i dalje u nekom obliku dostupan kineskoj internetskoj industriji, ali mnoga pitanja o tome zašto je Google uopće zatvorio svoju kinesku tražilicu i dalje su otvorena', kazao je predsjednik poslovne savjetodavne tvrtke BDA sa sjedištem u Pekingu Ted Dean.

Iako poslovanje u Kini čini tek maleni dio prihoda Googlea koji godišnje iznosi 24 milijarde dolara, dugoročni izgledi su jako dobri. Analitičari procjenjuju da Google u Kini ostvari prihod od 300 do 600 milijuna dolara godišnje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još