ALI NITKO IH NE ZOVE

Ruske podmornice mogu zaustaviti istjecanje nafte

09.07.2010 u 10:18

Bionic
Reading

Naše podmornice, koje zaranjaju na dubinu od oko 6000 metara, mogle bi postaviti kupolu koja bi zaustavila istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu, tvrdi ruski časnik

Dvije ruske podmornice, Mir i Mir 2, već treću godinu istražuju dno dubokog Bajkalskog jezera u Sibiru u potrazi za plinovima - novim izvorima energije.

Zapovjednik Mira Jevgenij Černjajev kaže da još uvijek nije kasno da priskoče u pomoć naftnoj kompaniji British Petroleum, međutim ističe da to pitanje treba riješiti na najvišim razinama.

Od eksplozije platforme Deepwater Horizon u travnju britanski je naftni div pretrpio velike gubitke na burzama i potrošio goleme količine novca na zaustavljanje istjecanja, ali unatoč svim naporima tisuće barela nafte na dubini od oko 1500 metara i dalje cure u more i zagađuju američke obale.

Sjedinjene Države zagađenje su već proglasile najvećom ekološkom katastrofom u povijesti zemlje.

Černjajev kaže da je njegov tim već više puta raspravljao o spremnosti da se uključi i pomogne u saniranju bušotine, međutim samo ako se sve obavi kako treba.

'Naše su dvije podmornice jedinstvene. Sposobne su raditi istovremeno i dovoljno su moćne za rad s dodatnom opremom. Postoje samo četiri takva plovila u svijetu – dva Mira, francuski Nautile i japanski Shinkai. Poznato je da su Mirovi najbolji te da imaju vrlo iskusne timove stručnjaka', objasnio je. No za takvo što potreban je dogovor BP-a s vlastima SAD-a i Rusije.

Nitko ne traži našu pomoć

'Iako smo sposobni zaroniti na mnogo veće dubine od onih na kojima istječe nafta, sami ne možemo puno napraviti. Treba nam tim međunarodnih stručnjaka i moramo znati sve detalje te vjerojatno čak konstruirati posebnu napravu koja bi se učvrstila na podmornice, a za sve to treba vremena', kaže ruski zapovjednik, ističući da su Mirovi već radili u puno težim uvjetima na Arktiku.

'Mi ne bismo odbili molbu da pomognemo... Međutim, čini se da nitko ozbiljno ne traži našu pomoć.'

Černjajev je bio zapovjednik prve podmornice koja se s posadom spustila na dno ispod Sjevernog pola.

Bajkalsko jezero, duboko oko 1640 metara, s ekstremno niskim temperaturama slatke vode pri dnu, jedino je u svijetu u kojem su pronađeni ugljikovodici koji obično nastaju u područjima vječnog leda ili u dubinama oceana. U njemu se nalazi petina ukupnih količina slatke vode na svijetu.

Podmornice Mir i Mir 2 vlasništvo su ruskog Oceanografskog instituta Širšov. Izgrađene su u Finskoj 1987. godine. Kupole su im izgrađene od legura željeza, tzv. maraging čelika od kojeg se izrađuju i palice za golf, a koji je čak kvalitetniji od titanija. Samo sedam podmornica u svijetu može zaroniti na dubine veće od 3000 metara.