GRČKA U ZNAKU PROSVJEDA

Parlament prihvatio reformu mirovinskog sustava

08.07.2010 u 21:54

Bionic
Reading

Dok su na ulicama prosvjedovale tisuće radnika grčki zastupnici prihvatili su u četvrtak veliku reformu mirovinskog sustava koja je dio mjera koje za cilj imaju izvući državu iz dužničke krize

Socijalistička vlada premijera Georgea Papandreua s lakoćom je donijela zakon koji je ključan za dobivanje financijske pomoći EU-a i MMF-a od 110 milijardi eura i koji stručnjaci smatraju nužnim za spašavanje ugroženog sustava socijalne zaštite.

'Reforma socijalne zaštite je povijesna', rekao je ministar financija George Papaconstantinou zastupnicima u parlamentu. 'To je ispravna i pravedna reforma koja sustav čini poštenijim spram radnika'.

Oko 12.000 ljudi je udarajući u bubnjeve i zviždeći s transparentima mirno u prosvjednoj povorci došlo pred parlament kako bi iskazali nezadovoljstvo smanjivanjem mirovinskih pogodnosti i povećanjem dobne granice za umirovljenje za sve Grke na 65 godina.

Novi zakon analitičari smatraju glavnim ispitom sposobnosti vlade da ostvari strukturne reforme pod društvenim pritiskom. Unatoč prigovorima nekih zastupnika vladajućih socijalista nije bilo razilaženja pri glasovanju 157 socijalističkih zastupnika u parlamentu od 300 zastupnika.