ZAMJENA ŠPIJUNA?

Kao u doba Hladnog rata

08.07.2010 u 19:08

Bionic
Reading

Rastu spekulacije i glasine da Rusija i SAD, uz posredovanje Velike Britanije, pripremaju zamjenu špijuna kao u vremenima Hladnoga rata. Teze su to The Guardiana, Reutersa i The New York Timesa

Njujorški dnevnik pak smatra da je zamjena vrlo skora a tiče se velikog broja, a možda i svih desetero ruskih špijuna koji su uhićeni u New Yorku, Bostonu i Arlingtonu (kod Washingtona) 28. lipnja. Još jedan je bio uhićen na Cipru, ali je u nejasnim okolnostima odmaglio policiji. Doduše, ovih desetero se još ne optužuje za špijunažu, već za konspiraciju i za prane novca, a i nisu bili neki opaki špijuni.

Ključna je ovdje uloga ruskog znanstvenika Igora Sutiaguina, koji služi kaznu zatvora od 15 godina zbog špijuniranja za SAD i za Veliku Britaniju. Televizijska mreža ABC izvještava da je Moskva navodnu ponudila Sutiaguina u zamjeni za ovu desetoricu.

U korist te informacije ide izjava Sutiaguinove odvjetnice u Moskvi, Anne Stavitskaye, koja je danas izjavila da će njezin klijent biti izručen Velikoj Britaniji preko Beča 'kao dio veće razmjene zatvorenika'. Austrijska Vlada, međutim, negira tu informaciju.

Reuters navodi imena drugih špijuna koji su zatvoreni u Rusiji i koji bi mogli biti razmijenjeni kao što su Sergej Skripal, osuđen 2006. na 13 godina zatvora; Aleksander Zaporozhsky, osuđen 2008. na 18 godina i Aleksander Sypachev uhićen 2002. i osuđen na osam godina.

Dogovor će biti postignut, tvrdi Reuters, ako uhićeni u SAD-u priznaju krivicu, to jest da su špijunirali za Rusiju i omogućio bi SAD da bude pošteđen dugotrajnih sudskih procesa. Zamjena špijuna bi bila prihvatljiva za Washington i Moskvu da se odnosi opet ne zakompliciraju i da se nastave pregovori oko nuklearnog razoružanja.

Od desetero uhićenih u SAD-u, jedan bi mogao biti osuđen na pet godina zatvora zbog špijunaže, a ostalih devetero za pranje novca za što se može dobiti i do 25 godina zatvora.

Podsjećamo: uhićeni su građanka Perua Vicky Pelaez, njezin suprug, poznat kao Juan Lazaro, a čiji se pravi identitet zapravo i ne poznaje, Anna Chapman, bračni par Cynthia i Richard Murphy, Mikhail Kutsik (poznat i kao Michael Zottoli), Natalia Pereverzeva (poznata kao Patricia Mills), Mikhail Semenko te dvije osobe koje koriste alias: Tracey Lee Ann Foley i Donald Howard Heathfield. Oni su danas zajedno izvedeni pred sud u New Yorku da čuju optužnicu i da se izjasne o krivici.