MAKEDONSKO-GRČKA SAPUNICA

Novi prijedlog za ime – Nezavisna Republika Makedonija (Vardar)

08.07.2010 u 11:05

Bionic
Reading

Kako bi uvjerili posrednike iz Bruxellesa i SAD-a da nešto rade po pitanju rješavanja dvadeset godina dugog konflikta, Makedonija i Grčka su lansirale nekoliko novih prijedloga za rješavanje pitanja imena bivše jugoslavenske republike

Tako su Makedonci preko američkih diplomatskih kanala pustili 'goluba pismonošu' koji kao kompromis nudi poluslužbeni prijedlog 'Nezavisna Republika Makedonija (Vardar)', doznaje makedonski dnevnik Vreme iz diplomatskih izvora.

Prema informacijama ovog lista, ovo bi se ime koristilo samo u međunarodnoj komunikaciji te ne bi zahtijevalo izmjene ustava ili pitanja identiteta makedonske nacije.

Grci su, pak, ponudili prijedloge 'Republika Vardarska Makedonija' i 'Vardarska Republika Makedonija', gdje se 'Vardarska' koristi kao zemljopisna odrednica. Zanimljivo je da se rijeka Vardar u Egejsko more ulijeva upravo u Grčkoj, i to u dijelu zemlje koji Grci nazivaju Makedonija, a zbog kojega je spor i nastao. Grčka, naime, smatra da termin 'Republika Makedonija' označava teritorijalne pretenzije Makedonije ka sjevernom dijelu njihove zemlje, pokrajini koja pripada zemljopisnom području Egejske Makedonije.

Inače, europski diplomati su posljednjih tjedana bili puni optimizma glede rješenja konflikta Skopja i Atene, pa je belgijski šef diplomacije Steven Vanackere nedavno izjavio da je rješenje moguće unutar samo nekoliko tjedana.