NALIČJE TERORA

Britanskoj žrtvi terorizma potpuno obnovljeno lice

08.07.2010 u 09:42

Bionic
Reading

Mlada Britanka koja je u terorističkim napadima u Londonu prije pet godina zadobila teške opekline lica, ovih je dana svijetu pokazala svoj novi izgled

Fotografija Davinije Turrell s maskom na licu obišla je svijet i postala svojevrsnim simbolom užasa terorizma. No pet godina kasnije, zahvaljujući stručnjacima londonske bolnice Chelsea i Westminster, ožiljci su potpuno uklonjeni.

Kako bi iskazala svoju zahvalnost, 29-godišnja Britanka, koja se prošle godine udala i sada se preziva Douglass, uključila se u humanitarnu akciju prikupljanja 50.000 funti za pomoć pacijentima s opeklinama.

Davinia je preživjela eksploziju bombe na željezničkoj postaji Edgware Road u kojoj joj je 'vatrena lopta' opekla lijevu stranu lica.

Nakon napada ispričala je da uopće nije bila svjesna da je ozlijeđena.

'Prošla sam kroz cijeli vlak. Sjećam se da su ljudi vrištali dok sam hodala stražnjim vagonima. Nisam shvatila da sam ozlijeđena. Još sam bila u šoku. Sjećam se da sam ljudima govorila da moram stići na posao', objasnila je za Evening Standard.

Fotoreporteri su je snimili kako sa zaštitnom maskom na licu uz pomoć bivšeg vatrogasca Paula Dadgea prelazi ulicu.

'Prešla sam dug put od osuđenice na ružne ožiljke i uništen život do nade da će mi liječnici vratiti prijašnji izgled', rekla je Douglass.

U londonskom Hyde Parku u srijedu je održano neslužbeno obilježavanje bombaškog napada. Preživjeli i obitelji poginulih položili su vijence i cvijeće ispred 52 stupa koji predstavljaju žrtve.