Svijet KRVAV DAN U IRAKU

Deseci mrtvih u napadu na hodočasnike

Najmanje 33 osobe ubijene su u srijedu, a 99 ih je ranjeno u nizu napada na šijitske vjernike koji su krenuli na hodočašće u Bagdad, izvijestili su službeni izvori

Najviše je osoba ubijeno u sunitskoj četvrti Azamiya kojom je prema mauzoleju imama Muse Kazima krenulo mnoštvo hodočasnika. Mauzolej se nalazi u susjednoj četvrti Kazimiji, gdje se svake godine okuplja šijitska zajednica obilježavajući dan kada je imam umro.

Najmanje je 28 hodočasnika smrtno stradalo, a 63 ih je ranjeno kada je napadač samoubojica aktivirao bombu.  Eksplozivne naprave odjeknule su i u bagdadskim četvrtima Al-Džadida i Fudailia, istočno od glavnoga grada, pri čemu je pet osoba ubijeno, a 36 ih je ranjeno, izvijestila je policija, ne objavivši pojedinosti o tim dvama napadima.

Nekoliko stotina tisuća vjernika okupilo se u srijedu u Bagdadu da bi obilježili dan kada je umro Musa Kazim, sedmi od dvanaest imama koje štuju šijiti. Imam Kazim otrovan je 799. u zatvoru po naredbi tadašnjeg kalifa Haruna Al-Rašida.

Napadi su izvedeni unatoč tomu što su gradske vlasti na ulicama Bagdada razmjestile oko 200.000 policajaca i vojnika koji su bili zaduženi da zaštite hodočasnike.

Šijiti, koji su u Iraku u većini, česta su meta naoružanih sunitskih grupa. U travnju 2009. dvije žene samoubojice aktivirale su eksploziv nedaleko od istoga mauzoleja, pri čemu je ubijeno 65 osoba, a ranjeno ih je 120.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još