Svijet ISTRAGA NA TRIBUNALU

Je li Šešelj iz Haaga naručivao ubojstvo?

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u srijedu je izvijestio kako će istražiti izjave prema kojima je vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj planirao ubojstvo svojeg rivala iz srpske oporbe - iz zatvorske ćelije u Den Haagu

'Tajništvo suda istražuje informacije prema kojima su prekršena pravila o sigurnosti u pritvorskoj jedinici' u Scheveningenu u kojemu je zatočen Šešelj, priopćila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić.

'Za sada nemamo elemenata koji bi poduprli informacije koje su se pojavile u medijima', prema kojima je Šešelj planirao ubojstvo iz zatvorske ćelije, stoji u priopćenju.

'Ako rezultati naše istrage pokažu da je riječ o kršenju dopuštenog načina komuniciranja u pritvorskoj jedinici, tajništvo bi moglo poduzeti odgovarajuće mjere', pojašnjeno je u priopćenju.

Drugi čovjek Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić 29. lipnja je izjavio kako se, prema nalogu Vojislava Šešelja, koji je u zatvoru Scheveningenu, pripremano ubojstvo vođe te oporbene stranke Tomislava Nikolića.

Sudac Jean-Claude Antonetti, koji vodi sudski proces protiv Šešelja, optuženog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, o ovome je slučaju izvijestio srpske vlasti, no od njih do sada nije dobio nikakav odgovor, stoji u priopćenju.

Šešelj je još uvijek vođa Radikalne stranke, a protiv njega se na sudu u Den Haagu vodi proces za zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj u razdoblju između 1991. i 1993. Nakon što je 2003. napustio Srbiju i pošto je u Den Haagu počeo sudski proces protiv njega, mjesto čelnika stranke povjerio je Nikoliću, no on je zajedno s Vučićem 2008. osnovao Srpsku naprednu stranku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još