LETEĆI NEZAGAĐIVAČ

Prvi noćni let solarnoga zrakoplova

07.07.2010 u 19:05

Bionic
Reading

Zrakoplov na solarni pogon napravljen za neprestani let bez tradicionalnog goriva i bez zagađivanja, krenuo je u srijedu u svoj prvi, povijesni, noćni let

Avion se zove Solar Impulse, a u zoru je uzletio na prvi 24-satni pokusni let iz zračne baze kraj švicarskoga grada Payernea. Počeo se uspinjati nad obližnja jezera i planine prema maksimalnoj visini od 8.500 metara.

'Dobro ide. Ovo je nevjerojatan trenutak', rekao je Bertrand Piccard, jedan od dvojice inicijatora projekta. Piccard je potomak obitelji istraživača i pustolova, a sam je prije 11 godina izveo prvi non-stop let oko svijeta u balonu.

Za upravljačem širokokrilne letjelice sjedi inženjer i nekadašnji pilot švicarskih zračnih snaga Andre Borschberg, s Piccardom jedan od utemeljitelja projekta Solar Impulse. Prije noći Borschberg će spustiti avion na 1.500 metara i kao jedrilica će letjeti na uskladištenoj sunčevoj energiji do jutarnjeg slijetanja u Payerne.

Novinarima je radio-vezom poručio da se letjelica ponaša savršeno. Solar Impulse, s 12 tisuća solarnih ćelija ugrađenih u 64,3 metra krila prototip je buduće letjelice koja će, nadaju se konstruktori, obletjeti svijet 2012.
Raspon krila isti mu je kao u Airbusa A340, pogone ga četiri električna motora, a težak je 1.600 kg, što je kao automobil srednje veličine.