SIRIJAC I LIBANONAC

Njemačka prima dvojicu zatočenika iz Guantanama

07.07.2010 u 18:23

Bionic
Reading

Njemačka će iz humanitarnih razloga prihvatiti i udomiti dvojicu bivših zatočenika logora Guantanamo, objavio je u srijedu u Berlinu njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere

'Protiv obojice bivših zatočenika ni u SAD ni u Njemačkoj ne vodi se istraga. Mi ne primamo teroriste', rekao je de Maiziere (Kršćansko demokratska unija CDU) na konferenciji za tisak sazvanoj u Berlinu. On je odluku o primitku dvojice bivših zatočenika, od kojih je jedan iz Sirije a drugi iz Libanona, obrazložio 'humanitarnim razlozima'.

'Ja nisam samo ministar unutarnjih poslova nego i ljudsko biće i kršćanin', rekao je de Maiziere. Unutar vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU postoji veliki otpor primitku zatočenika iz Guantanama.

De Maiziere je naglasio da daljnjih primitaka zatočenika iz Guantanama u Njemačku 'neće biti' te da je to službeno priopćeno i Washingtonu. Američka vlada je nakon odluke o raspuštanju logora Guantanamo, u kojem su na zahtjev tadašnje vlade Georga W. Busha dovođene osoba za koje se sumnjalo da su bile upletene u 'neprijateljske akcije' protiv SAD i saveznika, od Njemačke zatražila primitak jednog dijela zatvorenika.

Njemačka je dosada primila jedino Murata Kurnaza, građana turskog podrijetla rodom iz Bremena.