PROBLEM ILEGALNIH USELJENIKA

Obama pred najvećim izazovom

07.07.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Administracija Baracka Obame je zatražila od pravosuđa da se obustavi tzv. Zakon Arizone o ilegalnim useljenicima. Bit će to teška i riskantna borba za američkog predsjednika jer istovremeno želi legalizirati status 11 do 12 milijuna ilegalnih useljenika

Napetosti su vrlo visoke i tema je polarizirala SAD proteklih tjedana. Podsjećamo, guvernerka Arizone Jan Brewer donijela je 23. travnja zakon prema kojem se smatra da je svaki čin ilegalnog useljenja na teritoriju te savezne države koja graniči s Meksikom krivično djelo.

Zakon omogućava policiji da zaustavi i legitimira bilo koju osobu ako se posumnja da je riječ o ilegalnom useljeniku. Obama je žestoko kritizirao taj zakon i glas američkog predsjednika je ojačao stavove onih koji su smatrali da vlast države Arizone promovira ksenofobiju i rasizam

Dosad je policija mogla zaustaviti i legitimirati pojedince samo ako se sumnjalo da čine ili da će počiniti kazneno djelo, međutim, novi zakon omogućava policiju da zaustavi i legitimira svakog koji izgleda kao Meksikanac, to jest, na temelju izgleda ili boje kože, što je, kako je rekao Obama, protivno duhu američkog ustava i fundamentalnog shvaćanja jednakosti među ljudima.

Obama smatra da je tzv. Zakon Arizone protuustavan. Državni tužitelj Eric Holder misli da ustav određuje da je centralna administracija ta koja odlučuje o pitanjima useljeništva i pogranične sigurnosti ako se to tiče svih građana SAD-a, pa kani srušiti zakon guvernerke Brewer.

Situacija je za Obamu riskantna jer, ako Holder ne uspije srušiti taj zakon, Obama će doživjeti težak poraz u javnom mnijenju i propast će planirana reforma o useljeničkoj politici prema kojoj bi Obama želio regulirati status svih ilegalnih useljenika, što izaziva velike rasprave i protivljenja u redovima republikanaca.

Zakon guvernerke Brewer zaživjet će 29. srpnja i Obama pokušava da ga federalni suci obustave prije toga. Međutim, povijest pokazuje da je Vrhovni sud nerado u povijesti donosio presude protiv zakonodavstva saveznih država.

Obama se boji implikacija takvoga zakona jer bi cijela hispano populacija mogla doći pod udar onih koji ne žele takve ljude u SAD-u. Prema nekim anketama, Obama ima protiv sebe nemali broj američkih građana, njih 50 posto prema Gallupovom istraživanju, koji su protiv povećanja broja meksičkih i drugih latinoameričkih useljenika.

Mnoge institucije poput Katoličke crkve u SAD-u i veliki sindikati vode javnu kampanju protiv navedenog zakona, a 15-ak gradova provodi bojkot Arizone, zbog čega Obama mora hitno reagirati da situacija ne eskalira i da se ne pretvori u ogromnu nacionalnu debatu kakva se vodila u doba borbe za izjednačavanja prava bijelih i crnih građana.