ZBOG UBOJSTVA U POJASU GAZE

Izrael sudi svom vojniku

07.07.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Vojno tužiteljstvo Izraela priopćilo je da će suditi izraelskom vojniku, snajperistu, zbog ubojstva jednog civila tijekom akcije u Pojasu Gaze koncem 2008. i početkom 2009. godine

Riječ je o do sada najtežoj mogućoj sankciji protiv izraelskog vojnika u akciji koja je trajala tri tjedna i u kojoj je poginulo 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Do sada su izraelske vlasti kaznile dva svoja vojnika koja su u sklopu akcije Vruće olovo odobrila bombardiranje koje je pogodilo skladište humanitarne pomoći UN-a.

Tužiteljstvo je objavilo i da se istražuje moguća odgovornost drugih vojnika i jednog časnika, jer su koristili jednog Palestinca kao živi štit.

Vojnik kojem će se suditi tereti se za pucanje na Palestinca iako se nalazio u grupi civila koji su bili izvjesili bijelu zastavu dok su se približavali izraelskim snagama.

Palestinski svjedoci, međutim, terete izraelsku vojsku da su tom prilikom ubijene i dvije žene.

U izvještaju UN-a nakon istraživanja koje je vodio nekadašnji glavni tužitelj Haškog tribunala Richard Goldstone zaključeno je da je Izrael iskoristio preveliku i neopravdanu snagu za obranu od Hamasovih raketa, kao i da su počinjeni veliki zločini nad civilima te nanesene velike materijalne štete.

Goldstoneovo je mišljenje da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine.