ŠPIRIĆ I DODIK OPTUŽUJU

Bošnjački čelnici štite vehabije

06.07.2010 u 21:04

Bionic
Reading

Vodeći srpski dužnosnici u BiH, predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik vijeća ministara Nikola Špirić, optužili su bošnjačke političare i muslimanske vjerske vođe da su povezani s radikalnim vehabijskim pokretom.

Dodik i Špirić optužili su bošnjačke čelnike za povezanost s vehabizmom, čiji je cilj stvaranja muslimanske države bez Hrvata i Srba, izvijestili su u utorak mediji u Republici Srpskoj (RS). 'U BiH je na sceni globalni islamski terorizam kojemu treba sasjeći korijene političke i vjerske potpore koja sežu do džamija. Bošnjačko vodstvo mora jasno kazati želi li uništiti to zlo i želi li suživot sa Srbima i Hrvatima', rekao je Špirić u izjavi za medije.

Dodao je da se vehabijski sljedbenici nalaze u institucijama države i da im je cilj stvaranje vjerske države u BiH pogodne samo za muslimane bez Srba i Hrvata. Dodik je pak ustvrdio da posljednja zbivanja u Bugojnu ne pridonose pozitivnom imidžu BiH u svijetu te da se u zemlji nalazi 3.000 osoba koje su evidentirane kao potencijalni teroristi.

Špirić i Dodik su takve optužbe izrekli nakon eksplozije u Bugojnu i pošto su mediji u RS-u objavili da skupina radikalnih muslimana (vehabija) prati kretanja srpskih dužnosnika te da je povećan stupanj njihove zaštite.