SAVEZ NJEMAČKIH PLATIŠA APELIRA

Merkel, ne trošite naše novce za provod u Africi!

06.07.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Njemački mediji nesmiljeno komentiraju prisutnost kancelarke Angele Merkel na četvrtfinalnom meču, njezinu radost zbog pobjede reprezentacije neki smatraju pretjeranom, ozbiljni Der Spiegel se pitao hoće li njezina nazočnost u VIP loži donijeti lošu sreću, a već se analizira hoće li njemačke porezne obveznike previše koštati još jedan izlet kancelarke u JAR

Blamaža na izboru za predsjednika. Svađe u koaliciji. Veliki gubitak potpore javnosti. Angeli Merkel trenutno baš ništa ne polazi za rukom, pa ne čudi da je kancelarka nakratko pobjegla iz Berlina u Južnoafričku Republiku, kako bi navijala za njemačku reprezentaciju u četvrtfinalnom meču protiv Argentine. Ono što je iznenadilo mnoge jest koliko se poslovično suzdržana Merkel raspojasala u VIP loži.

Uzbuđena kancelarka je tako skakala na noge, vikala na sav glas i prekrivala lice rukama u napetim situacijama, dok su uglednici oko nje većinom mirno pratili utakmicu. Glasnogovornik Vlade je novinarima objasnio da je Merkel otišla bodriti ekipu Joachima Löwa jer ima 'iznimno blizak odnos s reprezentativcima', što njemački novinari ipak nisu iskoristili za dvosmislene komentare.

No, zlobnih kritika druge vrste je bilo, pa je ljevičarski Tageszeitung primijetio da se kancelarka ponašala kao manična depresivka koja je upravo preživjela napad panike, dok je tjednik Der Spiegel izvijestio da se prije utakmice prisutnost Angele Markel smatrala lošom srećom, a Stern je bezobrazno apelirao na njemačke nogometaše da Merkel ne puste u svoju svlačionicu.

Savez njemačkih poreznih platiša je pak komentirao da kancelarka ne bi trebala trošiti novac na takva putovanja, s obzirom na sve veću rupu u proračunu. Bez obzira na to, Merkel je najavila da će se opet zaputiti u Južnoafričku Republiku ako njemačka reprezentacija uđe u finale, što znači da će 'elf' polufinalni meč protiv Španjolske morati preživjeti sam.

Do mogućeg finala će se Merkel zato morati pozabaviti reformom zdravstva, oko koje se već mjesecima dogovara sa svojim liberalnim koalicijskim partnerima, te prijeporima unutar vlastite stranke o ulasku Turske u Europsku uniju. S obzirom na pritiske i neuspjehe s kojima se suočava, nema sumnje da bi Angeli Merkel dobro došao još jedan put na drugi kraj svijeta.