ZLOČINAC OSTAJE U KANADI

Nije mučio i ubijao, nego je samo malo gledao

26.11.2008 u 11:00

Bionic
Reading

Kanada neće Hrvatskoj izručiti ratnog zločinca Josipa Budimčića jer sudac Ross Pattee smatra da dokazi koji su im dostavljeni nisu dovoljni za ekstradiciju

TORONTO – Iako je ratni zločinac Budimčić kanadskim imigracijskih vlastima, prilikom ulaska u tu zemlju, lagao o svojoj upletenosti u ratne sukobe na području bivše Jugoslavije, to ih nije spriječilo da odbiju izručenje jer navodno nema pouzdanih dokaza o tome da je počinio zločine.

Budimčić se, nakon što je pobjegao iz Hrvatske 1995. godine, preselio u Salt Spring Island i, kako je to obično slučaj s odbjeglim zločincima, promijenio je ime u Joe Somebody i radio kao majstor za sitne popravke.

Inače, u Hrvatskoj su protiv njega svjedočile četiri osobe koje su ga optužile da je vršio egzekucije i mučio ratne zatvorenike.

Kanađani su ga odbili izručiti na osnovi pisanog svjedočenja, a kako svjedoci nisu dovedeni u Vancouver, slučaj je odbačen, piše National Post. Sudac je povjerovao Budimičićevoj verziji priče da je samo kratko vidio zatočenike na dan ispitivanja, ali da nije imao nikakve veze s mučenjima.

On se, prema interpretaciji Kanađana, samo malo prošetao po logoru i nikom ništa nažao nije učinio.

Sudsko je vijeće utvrdilo da činjenica da je bio na mjestu zločina na dan kada su se dogodila mučenja ne implicira da ih je on i počinio. On je na mjestu gdje su se događali zločini proveo samo nekoliko minuta, valjda ih je došao pozdraviti ili vidjeti jesu li udobno smješteni, što bi Kanađanima moglo pasti na pamet, i onda otišao. Situacija je bila izvan njegove kontrole i nije mogao spriječiti ono što se događalo, smatra sudac Ross Pattee.

U tekstu se ne navodi koja je onda Budimčićeva uloga bila i što je radio na mjestu zločina, ako nije mučio i ubijao i ako nije zapovjedio zločine. Presuda znači da mu ostaje status izbjeglice, iako je lagao vlastima prilikom ulaska u zemlju. National Post piše da je riječ o velikom porazu kanadske granične službe koja je na slučaju protiv Budimčića radila cijelo desetljeće.

Prema presudi hrvatskog suda, Budimčić i druga dvojica optuženi su da su tukli zatvorenike električnim palicama, gasili cigarete na njima, pucali im pokraj glava te naredili egzekucije u mjestu pokraj Osijeka 1991. godine. Osuđen je na 15 godina zatvora, te mu izvan Kanade i Srbije tjeralica i dalje visi nad glavom.