IZRUČEN IZ SAD-A

Boškić optužen za zločin u Srebrenici

05.07.2010 u 19:12

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za zločine u Srebrenici protiv Marka Boškića (46), državljanina BiH i Hrvatske, koji je nakon višegodišnjeg bijega iz Sjedinjenih Država izručen pravosudnim vlastima BiH u travnju 2009. godine, priopćeno je u ponedjeljak u Sarajevu

Kako je objašnjeno, Boškića se tereti da je od 10. srpnja do 1. studenoga 1995. godine, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, sudjelovao u progonu Bošnjaka civila na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se navodi kako je Boškić 16. srpnja 1995. godine, znajući da će zarobljeni muškarci Bošnjaci biti strijeljani, na ekonomiji Branjevu u Pilici, selu u blizini Zvornika, zajedno s još sedmoricom pripadnika 10. diverzantskog odreda sudjelovao u ubojstvu zarobljenika po prijekom postupku.

Po navodima optužnice, tada je ubijeno nekoliko stotina Bošnjaka koji se se predali bosanskim Srbima. Samo su dva zarobljenika preživjela to masovno strijeljanje. Boškić je nakon rata emigrirao u SAD, gdje je uhićen i izručen BiH pošto su američke vlasti otkrile da je pri podnošenju molbe za useljenje lagao o sudjelovanju u ratu u BiH. Od izručenja BiH Boškić je u pritvoru.