Svijet NAKON BAVARSKE

Njemačka pred potpunom zabranom pušenja

Nakon što je na referendumu prihvaćeno uvođenje potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima u Bavarskoj, zagovornici uvođenja striktne zabrane pušenja u ponedjeljak su zatražili jedinstvenu regulaciju i za čitavu Njemačku

'Narod u Bavarskoj je jasno rekao svoje mišljenje i mislim da bi građani i u ostalim saveznim pokrajinama odlučili slično', rekao je u Muenchenu Sebastian Frankenberger, jedan od inicijatora referenduma na kojem se u nedjelju 61 posto glasača izjasnilo za potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Tako će u Bavarskoj 1. kolovoza stupiti na snagu zakon koji zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima i to bez iznimaka. Dosad su od zabrane pušenja bili izuzeti objekti manji od 75 četvornih metara, diskoteke, objekti sa zasebnim prostorijama za pušače te šatori na narodnim slavljima poput Oktoberfesta.

U ostatku Njemačke na snazi je doduše zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima ali postoje mnoge iznimke. Tako je u većini od 16 saveznih pokrajina dopušteno pušenje u manjim kafićima i gostionicama kao i u zasebnim prostorijama.

Prva je na ishod referenduma u Bavarskoj reagirala nova socijaldemokratsko-zelena vlada u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija koja je signalizirala da bi ukidanje izuzetaka od zabrane moglo biti uvedeno i u ovoj saveznoj pokrajini.

'Među građanima je velika većina za potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima', rekao je predsjednik stranke Zeleni za tu saveznu pokrajinu Sven Lehmann.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još