SPECIJALIZIRANI TANKER

Naftu u Meksičkom zaljevu skupljat će golemi 'Kit'

11.09.2010 u 09:06

Bionic
Reading

U Meksički je zaljev stigao veliki tanker specijaliziran za skupljanje nafte s površine mora

Tajvanski brod dug 275 metara koji se zove Kit sisaljkama uvlači masnu vodu, odvaja naftu, a vodu ispušta nazad u more.

'Prije nego što počne raditi punom parom, dva dana ćemo ga testirati', objavila je glasnogovornica američke obalne straže.

Uz obale Louisiane već su bili raspoređeni manji slični brodovi, međutim njihov je rad ometalo nemirno more.

'Danas čistimo u Louisiani, no ne i u Alabami, Mississippiju i Floridi', izjavila je glasnogovornica Stephanie Herbert istaknuvši kako je u posljednje tri države akcija blokirana već punih tjedan dana.

Od eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon u Meksički zaljev, prema procjenama znanstvenika, svakodnevno iscuri između 35.000 i 60.000 barela nafte. Dva broda dnevno uspijevaju prikupiti oko 25.000 barela, a plan je da se ova količina udvostruči dolaskom broda Helix Producer. Međutim, akciju je snažnim vjetrovima i visokim valovima omela tropska oluja Alex.

Vlasnici Kita tvrde da njihov brod kroz 12 ventila može dnevno usisati i obraditi 21 milijun galona (677.000 barela) onečišćene vode. Kroz niz spremnika nafta se izdvaja i transportira na drugi brod, a  čista se voda vraća u more.

'Brod usisava vodu na način sličan kitovima i pumpa je poput ljudskog srca', objasnio je Bob Grantham, glasnogovornik TMT Shippinga.

Testiranje Kita započelo je u subotu, a rezultati bi trebali biti poznati tijekom današnjeg dana.

Dolazak Helix Producera očekuje se u srijedu.