Svijet POČELA RASPRAVA U LONDONU

Ejup Ganić biti će izručen Srbiji?

Pred Ekstradicijskim sudom u Londonu jutros je započela rasprava o zahtjevu Srbije za izručenjem člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića. Srbija, koja Ganića sumnjiči za ratni zločin, uvjerena je da će presuda londonskog suda biti pozitivna

'Očekujem da će sud pozitivno riješiti naš zahtjev u kratkom roku, ako ne i odmah po završetku rasprave. Mi smo sudu ponudili isključivo pravnu argumentaciju, na osnovi koje smatramo da postoji određena količina sumnje da je Ganić izvršitelj krivičnog djela ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kako smo naveli u zahtjevu za ekstradiciju', rekao je prije jutrašnje rasprave srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Upravo nedostatak pravnih argumenata Vukčević je zamjerio bosanskoj strani. 'Koliko sam ja obaviješten, u bosanskim je medijima dan ogroman publicitet ovom ročištu. Čujem da se sprema više televizijskih ekipa u London. Mi tome nismo dali nikakav publicitet. Normalno se ponašamo i normalno postupamo. To je zahtjev za ekstradiciju, a oni od toga rade kompletnu predstavu', rekao je Vukčević.

Podsjetimo, Ganić je 1. ožujka uhapšen na londonskom aerodromu , a deset dana kasnije pušten je iz ekstradicijskog pritvora uz jamčevinu od 300 tisuća eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Viši sud u Beogradu postupak protiv Ganića pokrenuo je krajem 2008. a tereti ga da je neposredno suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naredbe za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još