TRAGEDIJA U KONGU

U eksploziji cisterne poginula 221 osoba

03.07.2010 u 16:31

Bionic
Reading

Najmanje je 221 osoba poginulo, među kojima 61 dijete, a više od 200 ih je teško opečeno, kada se u petak kasno navečer u Demokratskoj Republici Kongu prevrnula i eksplodirala cisterna s gorivom u selu Sange, u pokrajini Južni Kivu na istoku zemlje i nedaleko od granice s Burundijem

Prema posljednjim podacima Crvenoga križa južne pokrajine Južni Kivu od subote u nesreći je poginula 221 osoba, među njima je 61 dijete i 36 žena, a 214 osoba je dobilo opekline.

Nesreća se dogodila u trenutku kada se cisterna s gorivom koja je stigla iz Tanzanije prevrnula u središtu sela, izvijestio je glasnogovornik pokrajine Vincent Kabanka.

Pošto se cisterna prevrnula, iz nje je počelo istjecati gorivo, a seljani su se približili kamionu da bi skupili gorivo. Vrlo brzo došlo je do eksplozije i vatre. Osim stradalih seljana, čija su tijela, kako je kazao Kabanka, gotovo potpuno pougljenjena, izgorjelo je gotovo dvadeset kuća, uglavnom izgrađenih od blata i sijena. Na mjesto nesreće odmah su poslane ekipe Crvenoga križa.

UN-ova misija za stabilizaciju stanja u DR Kongu (MONUSCO) na raspolaganje je spasiocima stavila tri helikoptera MI 17 kako bi se svi ozlijeđeni evakuirali u obližnje bolnice. Jutros nije bilo poznato ima li među stradalima pripadnika mirovnih snaga koji su pokušali spriječiti ljude da se približe prevrnutoj cisterni, no glasnogovornik MONUSCO-a tijekom poslijepodneva je izvijestio kako nitko od UN-ovih vojnika nije stradao.