Svijet RIGIDNI BRITANCI

Katolici i dalje ne mogu nositi krunu

Katolici ni ubuduće ne mogu očekivati kraljevsku čast u Velikoj Britaniji, nakon što je britanska vlada odustala od odgovarajuće reforme, objavio je u petak list "Daily Mail" a prenosi Kathpress

Novi konzervativni premijer David Cameron odustao je od planova što ih je pokrenula bivša laburistička vlada, a prema kojima bi se i katolicima omogućio uspon na britansko prijestolje.

Prema zakonu donesenom 1701., nakon smrti kraljice Anne iz loze Stuart, koja nije imala djece i prelaskom krune na lozu Hannover, katolici i anglikanci u bračnoj vezi s "papistima" automatski su isključeni iz nasljednog prava na krunu.

Katolička crkva u Velikoj Britaniji već se dulje vrijeme zauzima za ukidanje toga zakona. Za njegovo je pak ukidanje ili izmjenu potrebna potvrda britanskog parlamenta ali i država članica Commonwealtha, koje su također podanici britanske krune.

Prema pisanju "Daily Maila", novi potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg, član Liberalnih demokrata, poručio je kako su razgovori o reformi s članicama Commonwealtha okončani i kako sadašnja koalicija nije zainteresirana za daljnje razmatranje ideje o katolicima kao mogućim kandidatima za krunu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još