GRIGORIJ JAKOVLJEVIČ PERELMAN

Siromašni genije odbio milijun dolara

02.07.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Ruski matematičar dr. Grigorij Jakovljevič Perelman (44) definitivno je odbio nagradu od milijun dolara za rješenje jednog od najtežih matematičkih problema svih vremena, tzv. Poincareove konjekture

Genijalni Rus, kojega mnogi smatraju najinteligentnijim čovjekom današnjice, jučer je za lokalne medije potvrdio da je odbio nagradu koju mu je u ožujku ponudio Clay Mathematics Institute iz Cambridgea. 'Imao sam

puno razloga da je prihvatim kao i da je odbijem. Zato mi je trebalo toliko dugo da se odlučim', objasnio je Perelman.

Predsjednik Instituta Clay James Carlson kaže da je matematičar u telefonskom razgovoru 'kao i obično bio ljubazan, ali čvrst u svojoj odluci'.

Problem, nazvan po velikom francuskom znanstveniku Henriju Poincareu, mučio je matematičare više od stoljeća. Prema njemu, svaki je trodimenzionalni prostor bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi. Njegovo rješenje temelji se na programu matematičara Richarda Hamiltona.

Ruski je matematičar 2003. na internetu objavio niz dokaza da je pozitivno riješio hipotezu, kao i dublji problem matematičara Williama Thurstona, tzv. Thurstonovu geometrizacijsku konjekturu. Nakon kratkih susreta i rasprava u SAD-u odbio je intervjue i vratio se u Rusiju. Matematičari su na temelju nepotpunih uvida u njegov rad morali procijeniti je li uistinu našao rješenje.

U međuvremenu dr. Perelman je napustio Matematički institut Steklov, prestao komunicirati sa svijetom i preselio se majci. Do 2006. godine postalo je jasno da je stvarno obavio težak zadatak te mu je na kongresu u Madridu dodijeljena Fieldsova medalja, najprestižnija matematička nagrada. Perelman se nije pojavio na dodjeli izjavivši da 'ne želi da ga izlažu javnosti poput životinje u zoološkom vrtu'.

Perelmanovi susjedi tvrde da njihov genijalni sunarodnjak, inače ruski Židov, živi u vrlo skromnim uvjetima.

Unatoč tome, kada je Institut Clay objavio da će Perelmanu dodijeliti milijun dolara, mnogi su odmah posumnjali da će to prihvatiti. Ruski je matematičar istaknuo da je dr. Hamilton zaslužan za rješenje isto koliko i on sam te da 'ne voli nepravedne odluke organizirane zajednice matematičara'. 'Ništa mi ne treba. Imam sve što želim', rekao je u ožujku Perelman.

Trodnevni simpozij na kojem je u lipnju u Parizu proslavljeno rješenje konjekture također je prošao bez njega.

Institut Clay najavio je da će na jesen odlučiti kako će potrošiti odbijenih milijun dolara.