RUSKI AGENTI U AMERICI

Raspliće se špijunsko klupko u SAD-u

02.07.2010 u 08:03

Bionic
Reading

Jedna žena optužena da je ruski špijun u četvrtak je u New Yorku oslobođena uz jamčevinu i stavljena u kućni pritvor, dok četvoro optuženih ostaje u pritvoru, a pet ih još čeka saslušanje o oslobađanju uz jamčevinu

Savezni sudac u New Yorku donio je odluku da Vicky Pelaez, kolumnistica njujorškog dnevnika na španjolskom jeziku El Diario, rodom iz Perua, može do suđenja biti u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.

Sudac Ronald Ellis odbio je zahtjev za oslobađanje uz jamčevinu za Richarda i Cynthiju Murphy iz Montclaira u New Jerseyju, rekavši da postoje jaki dokazi da su Murphysi agenti strane vlade, koji su koristili lažne osobne dokumente.

Ukupno 11 optuženih, od kojih je jedan pobjegao na Cipru nakon uhićenja i oslobađanja uz jamčevinu, tereti se da su živeći u SAD-u uz lažne dokumente pokušavali prikupiti neklasificirane informacije, kako je priopćilo američko ministarstvo pravosuđa.

Skupina pod nazivom Ilegalci, koja je godinama živjela u američkim predgrađima kao obični građani, većinom radeći u financijama, trgovini nekretninama i medijima, koristila je šifriranu komunikaciju te prikriveno slanje izvješća, tzv. steganografijom - unosom poruka u digitalni kod online fotografija, u stožer ruske obavještajne službe VPR u Moskvi.

FBI i druge američke službe skupinu su pratili najmanje sedam godina, navode američki mediji.

Tužitelji su rekli da imaju izuzetno snažne dokaze u predmetu, uključujući i nove dokaze kao što je 80.000 dolara u gotovini, pronađenih u bankovnom sefu Juana Lazar i Vicky Pelaez, koji su kao bračni par živjeli u Yonkersu, u državi New York.

Tužitelji su u četvrtak objavili da je Lazaro priznao da je radio za rusku obavještajnu službu te da mu je to lažno ime, iako pravo nije htio otkriti.

Troje optuženih špijuna bit će u petak saslušano na saveznom sudu u Alexandriji, kraj Washingtona.