THE SOUNDS OF SCIENCE

Poslušajte kako zvuči stvaranje svemira!

01.07.2010 u 10:53

Bionic
Reading

Ljubitelje glazbe uskoro bi mogle oduševiti sonate Higgsovih bozona, kantate tamne tvari, simfonije Velikog praska ili uglazbljenja nekih drugih fizikalnih pojava koje bi se narednih mjeseci trebale očitovati u CERN-ovu Velikom hadronskom sudaraču (LHC)

Naime, znanstvenici koji rade na ovom međunarodnom projektu napravili su program koji kozmičke fenomene, odnosno podatke koje u eksperimentima prikupe uređaji LHC-a, pretvara u glazbu - zvuke odgovarajuće visine i snage.

Detektori tog najvećeg uređaja na svijetu koji istražuje počelo svemira rekonstruiraju putanje i računaju energije čestica koje nastaju u sudarima atoma. 'Uz pomoć odgovarajućeg softvera iz putanja čestica nastaje krasna glazba', objasnila je fizičarka Lily Asquith koja radi na Atlasu, jednom od šest LHC-ovih detektora.

Glavni cilj ovog glazbenog programa, koji je prema hitu Simona i Garfunkela iz +60-ih (The Sound of Scilence) nazvan 'The Sound of Science', popularizacija je najskupljeg znanstvenog eksperimenta na svijetu.

'Voljeli bismo da svi sudjeluju u čudima i uzbuđenju projekta na kojem radimo, a čini nam se da je ovo dobar način da predstavimo njegov veličanstveni značaj', objasnila je Asquith, koja je i jedan od autora programa.

Neke od skladbi, među kojima i glazbu stvaranja Higgsovih bozona, misterioznih čestica za koje se vjeruje da daju masu materiji i bez kojih svemir ne bi mogao nastati u Velikom prasku prije 13,7 milijardi godina, već se mogu čuti na web stranici The Sound of Science.

Ova avangardna svemirska skladba uskoro bi trebala biti dostupna i u obliku ringtonova za mobilne telefone, a CERN tijekom ljeta planira održati i 'koncert subatomskih čestica' koji će izvesti glazbenici iz znanstvene zajednice.

Zvukovi LHC-a