Svijet ŠPIJUNSKA AFERA

Rusija pokušava izgladiti odnose s SAD-om

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u srijedu nadu da uhićenje navodnih ruskih špijuna u Sjedinjenim Državama neće imati negativnih učinaka na odnose dviju država

'Računamo na to da uhićenje u Sjedinjenim Državama skupine osoba osumnjičenih za obavještajne aktivnosti u korist Rusije neće imati negativnih učinaka na rusko-američke odnose', rekao je jedan glasnogovornik ruskog MVP-a.

Ministarstvo je potvrdilo da je upoznato s izjavom glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa koji je na minimalizirao posljedice špijunske afere na rusko-američke odnose.

'U godinu i po dana učinili smo velik napredak. Ne vjerujem da će to naštetiti našim odnosima', rekao je u utorak Gibbs.

U nedjelju je u SAD-u uhićeno deset osoba, jer su navodno služile kao tajni agenti ruske vlade s ciljem prodiranja u političke krugove američke vlade i slanja obavještajnih izvješća. Ukupno 11 osoba tereti se za urotu s ciljem da djeluju nezakonito kao agenti Rusije u SAD-u, za što je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Uhićenja su rezultat višegodišnje istrage ruske špijunske mreže u SAD-u koju su proveli FBI, državno tužiteljstvo južnog okruga New Yorka te služba za kontrašpijunažu, odjela za nacionalnu sigurnost ministarstva pravosuđa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još