IZBOR NA PET GODINA

Pal Schmitt novi je predsjednik Mađarske

29.06.2010 u 18:28

Bionic
Reading

Članovi mađarskog parlamenta u utorak su za predsjednika države izabrali Pala Schmitta, visokog dužnosnika vladajuće stranke Fidesz, što bi trebalo olakšati rad vlade

Tu će dužnost od dosadašnjeg predsjednika Laszla Solyoma preuzeti 6. kolovoza i zemlju će voditi predstojećih pet godina.

Mada je uloga predsjednika u Mađarskoj uglavnom ceremonijalna on može vratiti zakone parlamentu na ponovno razmatranje ili predložiti ustavnom sudu razmatranje nekoga pitanja, što je Solyom činio često a što se od Schmitta ne očekuje da će raditi.

"U aktualnoj situaciji, kada ekonomski, socijalno i moralno ponovno gradimo zemlju, imperativ je da se predsjednik dogovara i slaže s premijerom, ali i svim čelnicima, kao i članovima vlade", rekao je Schmitt u govoru održanom pred članovima parlamenta prije glasanja.

Analitičari ocjenjuju da će suradnja između predsjednika i vlade biti vrlo bliska. "Stranačka orijentacija budućeg predsjednika u skladu je s onom koju vodi naša vlada. Mislim da smo dobili predsjednika spremnog na suradnju i predsjednika nesklonog sukobima", rekla je politička analitičarka Orosolya Szomszed iz instituta Nezopont.

Schmitt (68), trenutni predsjednik parlamenta, je osvojio 263 glasa u parlamentu koji ima 386 članova, a više od dviju trećina imaju članovi Fidesza.