TEŠKE POSLJEDICE ZA LJUDE

Stotine u SAD-u počele obolijevati od izlivene nafte

11.09.2010 u 09:33

Bionic
Reading

Najmanje 162 ljudi, među kojima 128 radnika na platformama i čišćenju nafte u Meksičkom zaljevu, prijavilo je da je oboljelo zbog izlaganja nafti, sredstvima za čišćenje i njihovim parama, javljaju američki mediji

Oboljeli se najčešće žale na iritaciju grla i očiju, poteškoće u disanju, kašalj, mučnine i glavobolju.

Prema najnovijem izvješću, od eksplozije platforme Deepwater Horizon do danas među radnicima se razboljelo 120 muškaraca i osam žena, dok je među stanovništvom 25 žena i devet muškaraca. Većina oboljelih u dobi je od 18 do 64 godine. Najgori je bio prvi tjedan lipnja kada se liječnicima prijavilo čak 38 pacijenata. Taj je broj u prošlom tjednu ipak pao na šest.

Nekolicina radnika bila je izložena parama sredstava za čišćenje, a najmanje 21 osoba zadržana je na liječenju.

Tajnik Zdravstvenog zavoda Louisiane Alan Levine zatražio je od British Petroleuma da isplati 10 milijuna dolara za financiranje psihijatrijske pomoći ljudima pogođenim onečišćenjem.

'Obiteljima i zajednicama zavladali su ljutnja, nesigurnost i tjeskoba koji će preći u različite oblike mentalnih bolesti ako se ne pozabavimo njima', objasnio je Levine u otvorenom pismu naftnom divu.

U pogođenim područjima organizirano je savjetovanje za gotovo 2.000 ljudi, a timovi liječnika bilježe porast tjeskobe, depresije, stresa, konzumacije alkohola i suicidalnosti.

'Ovi rani znaci upozorenja ukazuju na mogući razvoj ovisnosti, psihičkih bolesti i problema u obitelji među kojima i na porast broja razvoda te zlostavljanja žena i djece', istaknuo je Levine.