ALIJANSA PROTIV IMPERIJALIZMA

Chavez gradi rafineriju u Iranu

28.06.2010 u 19:47

Bionic
Reading

Predsjednici Venezuele i Sirije, Hugo Chávez i Bachar el Asad, koji su izmijenili visoka odlikovanja, osnovali su u Caracasu ‘savez hrabrih', a kao antipod 'osovini zla' kojom je bivši predsjednik SAD-a George W. Bush nazvao, Irak, Sjevernu Koreju i Iran. Pojasnili su da je to strateška alijansa za borbu protiv imperijalizma

Kao prvi zajednički konkretni zadatak, Venezuela i Sirija u Iranu će izgraditi rafineriju za obradu 140.000 barela petroleja dnevno. Postrojenja bi trebala biti spremna proraditi tijekom 2013.

Venecuelanski ministar energetike Rafael Ramirez je dodao da će u mješovitom vlasništvu biti Sirija, njegova zemlja, Iran i Malezija i da se radi o ulaganju vrijednom 4.746 milijuna dolara.

Asad i Chávez su podržali kolegu Ahmadineyada i rekli da se slažu da je Izrael ‘genocidna država’ koja djeluje kao ‘likvidatorska ruka SAD-a’. Latinoamerički se državnik, koji je lani prekinuo diplomatske odnose s Izraelom, zakleo za borbu kako bi Izrael vratio okupirana područja koja su oteta Siriji 1967. u Golanskoj visoravni.