TERORIZAM U BUGOJNU

'Alah se sprema za pobjedu!'

27.06.2010 u 12:12

Bionic
Reading

Policija u Bugojnu uhapsila je pet osobe među njima i Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske postaje u Bugojnu od koje je poginuo policajac Tarik Ljubunčić, a šestero ljudi je lakše i teže ozlijeđeno

BiH mediji navode da je Čaušević nakon aktiviranja eksplozivne naprave jutros u četiri sata i 50 minuta pokušao pobjeći s lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj postaji Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog teroristički čin.

Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao na daljinski upravljač.

Čaušević je od ranije poznat policiji, a u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića. Navodno je Oks pripadao radikalnoj skupini 'vehabija' iz Bugojna.

Na svome Facebook profilu Čaušević je stavio sliku na kojoj piše da se 'Alah sprema za pobjedu'.

U eksploziji je teške ozljede glave zadobila policajka Edina Hindić (26), koja je prevezena u Klinički centar Sarajevo.

Televizija Federacije BiH (FTV) navodi kako postoje informacije da su svi koji su tijekom jutra privedeni na ispitivanje povezani s radikalnim vahabitskim organizacijama

Zajedno sa Čauševićem privedene su još četiri osobe, a za najvjerojatnijim organizatorom ovoga napada Naserom Palislamovićem (1973) se traga, kao i za vozilom Nissan Almera bijele boje kojim je pobjegao prema Sarajevu gdje je glavno sjedište svih financijskih, organizacijskih i logističkih veza Al Qaede na Balkanu.

Na zgradi policijske uprave od siline eksplozije pričinjena je znatna materijalna šteta, kao i na okolnim stambenim objektima, a oštećeno je i više parkiranih automobila.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je u nedjelju kako je napad na policijsku postaju u Bugojnu 'jasan teroristički čin' te je najavio poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se učvrstila sigurnost u cijeloj zemlji.

'Ovo je bio jasan napad na institucije zakona', izjavio je Ahmetović u Bugojnu, gdje je stigao kako bi i osobno provjerio tijek istrage

Ahmetović je dodao kako će vlasti BiH učiniti sve ne bi li poslale poruku svijetu da su u stanju spriječiti ponavljanje takvih nedjela.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH Zlatko Miletić izjavio je za televiziju Federacije BiH (FTV) kako je još uvijek isuviše rano govoriti o motivima napada, ali je obećao je brzo i cjelovito rasvjetljavanje slučaja.

'Jamčim da ćemo ovo kazneno djelo rasvijetliti', kazao je Miletić potvrdivši tek kako istragu o cijelom slučaju sada preuzima Tužiteljstvo BiH koje i zaduženo za najteža kaznena djela.

Napad vehabija u Bugojnu