NOVI VOĐA

Kim Jong-il najavljuje nasljednika?

26.06.2010 u 18:34

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja kao dio propagandnih aktivnosti u sklopu 60. godišnjice rata s Južnom Korejom najavljuje da će, prvi put u tri desetljeća, u rujnu biti održan generalni kongres Stranke radnika Koreje (SRK) da bi se izabrao nasljednik komunističkog vođe Kim Jong-ila za kojeg se tvrdi da je prilično bolestan

Ova najava, izuzetno neobična u toj hermetičnoj diktaturi, stiže preko nacionalne izvještajne agencije KCNA. Kongres stranke, treći od osnutka sjevernokorejske države 1948, trebao bi poslužiti da vođa koliko toliko kontrolira proces smjene vlasti.

Kim Jong-il (68), kako se vjeruje, prebolio je moždani udar u kolovozu 2008. i planira instalirati svojeg trećeg sina, Kim Jong-una (27) koji se, iako nema nikakvog političkog iskustva, čini najboljim mogućim rješenjem. Početkom lipnja šef države je imenovao svog šogora Jang Song-thaeka, potpredsjednika Nacionalne obrambene komisije, što će reći šefa oružanih snaga, i on bi prema planovima trebao preuzeti vodstvo zemlje ako vođa umre prije nego što mu sin bude instaliran.

Kim Jong-il je naslijedio oca, Kim il Sunga, kojeg narod obožava kao osnivača idealne države, nakon njegove smrti u kolovozu 1994. A u politički se život uključio u dobi od 38 godina kao tajnik SRK-a 1980. Kim Jong-il još uvijek je generalni tajnik stranke.

Što se njegove djece tiče, Kim Jong-il će možda još živjeti (njegov otac Kim il-sung dočekao je 82. godinu života), ali neki djelovi oružanih snaga smatraju da će birati 'pod utjecajem' (između tri sina i šogora), dok drugi visoki oficiri smatraju da je Kim Jong-il još uvijek neosporni vođa.

Međutim, stanje je delikatno: sinovi baš i nisu pravi komunisti. Najmlađi: Kim Jong-un (26) dobro govori engleski, studirao je pod lažnim imenom na jednom sveučilištu u Bernu i jako voli američku košarkašku ligu i američki rock.

Stariji sin Kim Jong-nam (38) ulovljen je kada je u Japanu, koristeći lažnu putovnicu Dominikanske republike, pokušavao posjetiti park Disneyland u Tokiju, što ga je koštalo loših komentara u domovini.

Srednji sin Kim Jong-chol (29) nije voljen od oca. Južnokorejski list Dong-a Ilbo je uz pomoć insidera objavio solidne reportaže o sjevernokorejskom režimu u kojima se tvrdi da je Kim Jong-chol homoseksualac, iako još uvijek ima visoke dužnosti u Komunističkoj partiji.

Čini se da su u pravu bili južnokorejski mediji koji su špekulirali da će se vođa možda odlučiti za prijelazno rješenje u imenovanju šogora Jang Seong-thaeka (63), muža mlađe diktatorove sestre, koji bi vodio zemlju dok se netko od sinova 'ne popravi'.

Mimo tih dvorskih špekulacija, zaista je znakovito koliko je ova zemlja, toliko siromašna i toliko izolirana, uporna u razbijanju svih mostova s međunarodnom zajednicom.

Sjeverna Koreja ipak unosi sve veću nestabilnost tom djelu Azije. No unatoč ljutnji koja je vidljiva u mnogim metropolama, odluke Pyongyanga ne iznenađuju i rezultat su sukoba i inata.

Smatra se da upravo uvedene sankcije UN-a nemaju efekt jer će se Sjeverna Koreja još više izolirati i neće zaustaviti nuklearni program. Denuklearizacija nije nemoguća, a diplomacija još ima posla. Naime, Pyongyang ne treba nuklearno oružje za obranu od napada. Izolacija, inače, povećava ne samo trgovinu oružjem, već i mogućnost nuklearnih havarija u postrojenjima koja su prilično ostarjela i nestabilna.