Svijet VELIKI PAD

Angela Merkel nikad gore

  • Autor: D.Pilsel
  • 26.6.2010 17:10:16
  • 26.6.2010 16:44:26

Analitičari smatraju da njemačka kancelarka opasno gubi utjecaj unutar svoje Demokršćanske stranke i da prolazi trenutak najveće nepopularnosti otkada je preuzela vodstvo i stranke i Vlade

Merkel je ostala ili će izgubiti čak troje od svojih vjernih i iskusnih potpredsjednika.

Izborni poraz i propast koalicijskih pregovora u pokrajini Nordrehin-Westfalen koštale su mjesta dosadašnjeg šefa Vlade te pokrajine Jürgena Rüttgersa. To je bio drugi važan odlazak iz vodstva CDU-a. Prije Rüttgersa, ostavku je najavio šef Vlade pokrajine Hessen, Roland Koch. Nedugo nakon toga, iznenada je ostavku dao predsjednik države Horst Köhler, što je također protumačeno kao veliki udarac kancelarki.

Merkel i liberalni koalicijski partneri predložili su da Köhlera naslijedi (bira ga se u parlamentu) Christian Wulff, šef Vlade pokrajine Niedersachsen, također potpredsjednik CDU-a, koji bi, ako bude izabran za šefa države, trebao napustiti stranku.

Kancelarki ostaje, za sada, samo jedna vjerna suradnica, ministrica obrazovanja Annette Schavan.

Govori se da bi na podpredsjednička mjesta trebali stići ministar okoliša Norbert Röttgen i ministrica rada Ursula von der Leyen, što se najavljuje kao generacijska promjena u strukturama CDU-a i kao mogući kraj vladavine Angele Merkel.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još