RATNI ZLOČINI

OESS: Svjedoci u BiH nisu zaštićeni

25.06.2010 u 18:47

Bionic
Reading

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) upozorila je da svjedoci nisu adekvatno zaštićeni u Bosni i Hercegovini u slučajevima procesuiranja ratnih zločina, objavljeno je u izvješću koje je u petak predstavljeno u Mostaru

Navodi se da se svjedocima u slučajevima ratnih zločina često prijeti te da tijekom svjedočenja ne postoje tehničke mjere za zaštitu identiteta.

'Problematično je to što često pravosudna tijela ne provjeravaju ozbiljnosti postojanja ovakvih navoda, a prema našim informacijama, do sada su zabilježena samo tri predmeta gdje je provedena istraga u vršenju utjecaja na svjedoke, što je rezultiralo s tri osuđujuće presude', rekla je pravna savjetnica misije OESS-a u BiH Nela Sefić

Prema njezinim riječima, izuzev u Sudu BiH, u entitetskim i županijskim sudovima ne postoji oprema za zaštitu svjedoka putem izmjene glasa i slike te mogućnost svjedočenja video linkom što u značajnoj mjeri smanjuje učinkovitost suđenja.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 2008. strategiju procesuiranja ratnih zločina u kojoj su definirane i mjere zaštite svjedoka.