GAZPROM NIJE PLATIO DUG?

Bjelorusija prijeti obustavom plina

25.06.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u petak je zaprijetio suspenzijom tranzita ruskoga plina i nafte prema Europi ako ruski Gazprom ne uplati ukupan dug za tranzit plina u predstojećih 48 sati

'Ponovno upozoravam vladu: ako Gazprom ne plati ukupan dug za tranzit plina u iduća dva dana, uslijedit će suspenzija tranzita plina i nafte prema Europi', kazao je Lukašenko na sastanku vlade.

U četvrtak je Gazprom Minsku isplatio 228 milijuna dolara za dug koji se odnosio na tranzit plina preko bjeloruskog teritorija, nakon što je bjeloruska vlada zaprijetila da će prekinuti tranzit ako ne dobije novac do četvrtka u 10 sati po mjesnom vremenu. No Minsk od Moskve traži punu svotu u iznosu od 260 milijuna dolara, uz objašnjenje da je cijena tranzita plina od studenoga povećana.

'Prema klauzulama aktualnog ugovora Gazprom Bjelorusiji ne duguje ništa', reagirao je odmah glasnogovornik grupe Sergej Kuprijanov, ostavivši otvorenom mogućnost da Rusija pronađe dogovor s Minskom, ponovnim razmatranjem ugovora, kojim bi se precizirale cijene tranzita.