OTVARANJE ZADNJIH POGLAVLJA

Hrvatska nikad bliže Europskoj uniji!

25.06.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Stalni predstavnici zemalja članica Europske unije dali su u petak konačno zeleno svjetlo za otvaranje triju preostalih poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, među kojima je najteže poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, a ona će službeno biti otvorena sljedeći tjedan na međuvladinoj konferenciji o pristupanju, doznaje se iz izvora Vijeća EU-a

Odbor stalnih predstavnika (COREPER) prihvatio je u petak bez rasprave zajednička pregovaračka stajališta za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Također su donesene potrebne odluke za zatvaranje pregovora u poglavlju Javne nabave. Od prije mjesec dana za zatvaranje je spremno i poglavlje Porezi, tako da će Hrvatska sljedeće srijede otvoriti tri i zatvoriti dva poglavlja.

Odlukom COREPER-a o otvaranju pregovora u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, formalizirana je politička odluka koju su donijeli ministri vanjskih poslova na sastanku u Luxembourgu 14. lipnja, nakon što su saslušali ocjenu glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o hrvatskoj suradnji s ICTY-jem. To poglavlje dugo je bilo blokirano, jer su neke zemlje članice, u prvom redu Nizozemska, kočile njegovo otvaranje zbog Brammertzovih primjedbi na hrvatsku suradnju u vezi s dostavom topničkih dnevnika iz operacija Oluje.

U EU-u je dogovoreno da puna suradnja s ICTY-jem bude jedno od mjerila za zatvaranje u poglavlju 23.

Na otvaranje poglavlja 8, Tržišno natjecanje, dugo se čekalo zbog nedopuštenih državnih potpora hrvatskim brodogradilištima. Hrvatska vlada je u dogovoru s Europskom komisijom dogovorila da se restrukturiranje brodogradilišta obavi kroz njihovu privatizaciju te je kao mjerilo za otvaranje postavljeno raspisivanje natječaja za privatizaciju.

Poglavlje 31, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, dugo je blokirala Slovenija, koja je uklonila svoje rezerve nakon što je arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora prošao na referendumu u toj zemlji.

Na kraju španjolskog predsjedništva 30. lipnja, Hrvatska će imati otvorena sva poglavlja o kojima se vode pregovori, njih 33, a privremeno zatvorenih poglavlja bit će 20.

Prije ljetne stanke belgijsko predsjedništvo, koje počinje 1. srpnja, planira organizirati 27. toga mjeseca još jednu konferenciju o pristupanju na kojoj bi Hrvatska trebala zatvoriti još dva ili tri poglavlja. U tom bi slučaju prije godišnjih odmora Hrvatska imala 23 zatvorena poglavlja, a za drugu polovicu godine preostalo bi zatvoriti još 10 poglavlja.

Od tih 10 poglavlja, Hrvatska će do kraja srpnja obaviti sav posao i predati sve dokumente za zatvaranje još četiriju poglavlja, koja bi se se onda službeno mogla zatvoriti na konferenciji u pristupanju u listopadu.

BELGIJA ĆE OSIGURATI GLATKI NASTAVAK PREGOVORA

Belgijsko predsjedništvo EU-a nastojat će osigurati glatki nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji se primiču kraju, ali se ne može obvezati da će oni biti dovršeni do kraja ove godine, izjavili su u petak najviše dužnosnici zemlje koja sljedeći tjedan preuzima rotirajuće predsjedništvo Europske unije.

'Belgija će promicati dobar napredak u pregovorima s Hrvatskom, ali se ne obvezuje na vremenski okvir', rekao je belgijski premijer Yves Leterme na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje može li Hrvatska za vrijeme belgijskog predsjedništva, koje traje do 31. prosinca ove godine, završiti pristupne pregovore.

Premijer Leterme, ministar vanjskih poslova Stevene Vanackere i državni tajnik za europske poslove predstavili su petak u Bruxellesu prioritete belgijskog predsjedništva, koje započinje u četvrtak, 1. srpnja.

'Na pitanja kada treba otvoriti ili zatvoriti poglavlja odgovor će se tražiti na temelju napretka. Ja sam još za posjeta Zagrebu, prije nekoliko tjedana, rekao da je vremenski okvir vrlo tijesan i da stvari treba gledati kakve jesu i vidjeti što je moguće', rekao je Leterme.

'Kao što je rekao premijer, naša se logika ne zasniva na kalendaru, nego na zaslugama', odgovorio je na isto pitanje ministar Vanackere.

'Moj će posao biti osigurati glatki nastavak pregovora s Hrvatskom, koji se približavaju kraju', rekao je Vanackere.

Belgija će u procesu proširenja, koje uključuje zapadni Balkan, Tursku i Island, nastojati biti 'pošteni posrednik' između kandidatskih zemalja i zemalja članica EU-a, rekao je Vanackere. Dodao je kako očekuje da će Island, koji je prošli tjedan dobio kandidatski status, započeti pristupne pregovore tijekom belgijskog predsjedništva.