SKANDAL U BELGIJI

Policija pretresla Crkvu zbog pedofilije

24.06.2010 u 16:48

Bionic
Reading

Belgijska policija izvršila je u četvrtak pretres u sjedištu Katoličke crkve u toj zemlji, zbog optužbi da su njezini svećenici seksualno iskorištavali maloljetnike, rekao je glasnogovornik državnog tužiteljstva u Bruxellesu

'Državno tužiteljstvo nedavno je obaviješteno o optužbama za spolno iskorištavanje malodobnika, za koje su odgovorni neki ljudi u Crkvi', rekao je glasnogovornik Jean-Marc Meilleur

Policajci su pretražili prostorije nadbiskupije Malines-Bruxelles u Malinesu, sjeverno od Bruxellesa, 'radi prikupljanja dokaza u vezi s optužbama', dodao je Meilleur, ne navodeći druge pojedinosti.

Nadbiskupija Malines-Bruxelles je sjedište Katoličke crkve u Belgiji. Od početka godine njezin nadbiskup je Andre-Joseph Leonard, belgijski primas i predsjednik Belgijske biskupske konferencije.

Nakon Irske, Njemačke, Sjedinjenih Država i Austrije, Katoličku crkvuu Belgiji pogodili su koncem travnja pedofilski skandali, s prisilnom ostavkom biskupa Brugesa koji je priznao da je 80-ih spolno zlostavljao malodobnika iz svog okružja.

U svibnju su belgijski biskupi zatražili oprost od žrtava svećenika pedofila 'zbog agresije', ali i zbog šutnje crkvenog vrha.