AMERIKANCI OSUĐENI U PAKISTANU

Deset godina zbog terorizma

24.06.2010 u 13:41

Bionic
Reading

Petero studenata iz Virdžinije, uhapšeni prošlog prosinca u Sargodhi, 190 kilometara jugoistočno od Islamabada, osuđeni su jer su putem interneta planirali terorističke napade na saveznike i afganistansku vojsku

Svi su američki državljani iz okolice Washingtona. Dvojica su pakistanskog porijekla, jedan je egipatskih korijena, jedan je stigao iz Jemena, a peti je iz Eritreje. Stari su između 18 i 25 godina, a pali su, jer su tajne službe pratile njihovu elektronsku poštu.

Optuženi su da su održavali kontakte s talibanima u Pakistanu i da su namjeravali prebaciti se u Afganistan da se bore protiv Afganistanaca i saveznika iz NATO-vih snaga, odnosno da su ih domaći talibani kanili koristiti u terorističkim napadima u Afganistanu.

Tijekom suđenja studenti su kazali da su samo imali namjeru pomoći kolegama muslimanima u Afganistanu, a za koje su skupljali medicinsku i financijsku pomoć. Kazali su i da su ih agenti SAD-a i pakistanskih snaga sigurnosti mučili tijekom ispitivanja.

Optužnica ih je pokušala povezati s neuspjelim atentatom prošlog 3. svibnja na Times Squareu, za koji je optužen američki državljanin pakistanskog porijekla Faisal Shahzad. Američka vlada smatra da su talibani iz Pakistana, suborci Al Kaide, i neki drugi ljudi povezani s njima, odgovorni za pokušaj aktiviranja velike količine eksploziva u središtu New Yorka.