Svijet IZVJEŠĆE UN-A

Krajnje siromaštvo u svijetu je u opadanju

Krajnje siromaštvo u svijetu je u opadanju, ističe se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu, koje govori o napretku u ostvarenju Milenijskih razvojnih ciljeva

'Udio osoba u zemljama u razvoju koje žive s manje od 1,25 dolara na dan pao je s 46 posto u 1990. na 27 posto u 2005. - pod utjecajem napretka u Kini, južnoj i istočnoj Aziji - a u 2015. treba pasti na 15 posto', piše u izvješću.

U dokumentu se usto ističe napredak na području osnovnog školstva u mnogim siromašnim zemljama, napose u Africi, odlučne akcije za suzbijanje AIDS-a, malarije i poboljšanja zdravlja djece.

Međutim, samo polovica stanovništva u zemljama u razvoju ima pristup sanitarijama, a djevojčice u najsiromašnijim obiteljima imaju 3,5 puta veće izglede da ranije napuste školu od onih u dobrostojećim obiteljima i četiri puta veće izglede za raniji prekid školovanja od dječaka koji žive u istim uvjetima.

Manje od polovice žena u nekim područjima u razvoju ima liječničku njegu tijekom trudnoće i nakon rođenja djeteta, naglašava se u dokumentu.

Općenito, u izvješću se kaže da se gospodarska kriza loše odrazila na zapošljavanje, ali da njezine posljedice ne ugrožavaju ostvarenje Milenijskih ciljeva, među kojima je i smanjenje krajnjeg siromaštva u svijetu do 2015.

Uz smanjenje siromaštva, u Milenijske razvojne ciljeve utvrđene 2000. spadaju osiguranje osnovnoškolske izobrazbe za sve, promicanje ravnopravnosti spolova i osamostaljenja žena, smanjenje smrtnosti u djece, poboljšanje zdravstvene skrbi za trudnice i rodilje, suzbijanje AIDS-a, malarije i drugih bolesti, očuvanje okoliša i uspostava međunarodnog partnerstva za razvoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još