IZVJEŠĆE UN-A

Tržište kokaina seli se u Europu

23.06.2010 u 20:19

Bionic
Reading

Svjetsko tržište kokaina vrijedno 88 milijardi američkih dolara seli se u Europu i ozbiljno destabilizira tranzitne zemlje u zapadnoj Africi iako se ukupna proizvodnja smanjuje, pokazuje novo izvješće UN-a objavljeno u srijedu

Promjena u potražnji promijenila je krijumčarske pravce pa sada više kokaina putuje iz andskih zemalja u Europu preko Afrike nego u SAD, ističe UN-ov Ured za drogu i kriminal (UNODC).


'To uzrokuje regionalnu nestabilnost', kaže se u izvješću.'Ljudi koji ušmrkavaju kokain u Europi uništavaju prašume u andskim zemljama i korumpiraju vlade u zapadnoj Africi', rekao je izvršni direktor UNODC-a Antonio Maria Costa.

Broj korisnika kokaina u Europi udvostručio se u zadnjih deset godina i tržište je sada vrijedno 34 milijardi dolara, gotovo kao i u Sjevernoj Americi, najvećem svjetskom tržištu droge.

Gotovo četiri milijuna korisnika kokaina u Europi potrošilo je gotovo četvrtinu svjetske proizvodnje 2008. Svjetska proizvodnja kokaina smanjila se u zadnje tri godine za 12 do 18 posto, a smanjuje se i sjevernoameričko tržište zbog policijskih akcija u proizvođaču Kolumbiji i tranzitnom koridoru Meksiku.

Smanjuje se i proizvodnja heroina, kaže se u izvješću. Iran i Turska poduzeli su važne korake na suzbijanju priljeva heroina iz Afganistana, najvećeg svjetskog proizvođača, dok Rusija, srednjoazijske i balkanske zemlje u tom pogledu loše stoje, tvrdi UNODC u izvješću.

Premda se proizvodnja dviju glavnih droga smanjuje, korištenje droge raste u zemljama u razvoju.'Nećemo riješiti svjetski problem droge prebacivanjem potrošnje iz razvijenih u zemlje u razvoju', rekao je Costa.