IZBORI U POLJSKOJ

Oči uprte u ljevicu

22.06.2010 u 17:56

Bionic
Reading

Poljska se nalazi pred najžešćom političkom kampanjom uoči drugoga kruga predsjedničkih izbora, nakon što je prošle nedjelje kandidat liberalnog profila Bronsilaw Komorowski (41 posto) postigao važnu iako ne preveliku prednost pred ultrakonzervativcem Jaroslawom Kaczynskim (37 posto). Brat blizanac tragično preminulog predsjednika Lecha Kaczynskog je prošao puno bolje nego što su predviđale ankete. Zato svi gledaju kako će se ponijeti ljevica, treća politička snaga

'Komorowski kreće kao favorit, u to nema nikakve sumnje', izjavio je Lilit Gevorgyan iz tvrtke IHS Global Insight. Ovaj analitičar s velikom reputacijom ipak ne želi isključiti ni pobjedu Kaczynskog koji i dalje može računati na velike simpatije širokog sloja građana koji suosjećaju s njim zbog velike katastrofe u kojoj je 10. travnja poginulo gotovo stotinjak visokih dužnosnika kada se, približavajući ruskoj zračnoj luci Smolensk, u još nejasnim okolnostima, srušio zrakoplov koji je pokojnoga poljskog predsjednika, njegovu suprugu i delegaciju vodio na obilježavanje pokolja poljskih časnika i civila u Katynskoj šumi u Drugome svjetskom ratu.

Svi su pogledi usmjereni u treću snagu, Demokratski savez ljevice (SLD), pod vodstvom mladog socijaldemokrata Grzegorza Napieralskog (14 posto), koji se nije želio izjasniti u korist nijednoga od kandidata.

Iako su, načelno, glasači ljevice skloniji Građanskoj platformi (liberalna desnica) koju vodi premijer Donald Tusk i u kojoj se nalazi Komorowski, jer odbijaju nacionalizam i euroskepticizam Kaczynskog, iz perspektive ekonomskih interesa program braće Kaczynski je bliži (stranka Pravo i pravda je osnovana 2001) glasačima socijaldemokratske provenijencije jer odbija velike privatizacije, podržava veći udio države u socijalnoj politici i smatra krupni kapital neprijateljem Poljske, a Komorowskog i Tuska bližima interesima velikih ulagača.

A kampanja će biti žestoka jer je Poljska, de facto, podijeljena po pola. Sama mogućnost da se jedan Kaczynski opet pojavi u ulozi šefa države iznervirala je legendarnog vođu sindikata Solidarnost i bivšeg predsjednika Poljske Lecha Wałesu. On je izjavio televiziji TVN24 da bi eventualna pobjeda Kaczynskg predstavljala 'pravu nesreću za zemlju'. 'Poljska je dio Europe. Moramo znati trgovati i surađivati sa susjedima, a ne ih vrijeđati', dodao je Wałesa aludirajući na izuzetno loše odnose i na žestok diskurs Kaczynskog prema sjedištu EU-a, ali i prema Njemačkoj i Rusiji. Iako je Wałesa surađivao s Jaroslawom Kaczynskim dok su se borili protiv komunističke vlasti, njihov se odnos poremetio dok je ovaj bio premijer (2006. i 2007. godine) upravo zbog nacionalističke i ksenofobne politike.

Jedan od većih izazova pred oba kandidata su velike, zapravo povijesne poplave, kakve se ne pamte u proteklih 160 godina, a koje su jako pogodile jug Poljske i zbog koji je umrlo 24 građana. Pobjeda Komorowskog bi mogla pokrenuti Tuskovu vladu da započne s ekonomskim reformama koje je obećala provesti u djelo pobjedom na izborima 2007, a koje je kočio pokojni predsjednik Lech Kaczynski.