BOMBAŠ S TIMES SQUAREA

'Želim sto puta priznati krivnju'

22.06.2010 u 09:33

Bionic
Reading

Naturalizirani državljanin SAD-a podrijetlom iz Pakistana Faisal Shahzad, koji je uhićen nakon neuspješnog pokušaja detonacije auto-bombe na Times Squareu u New Yorku početkom svibnja, u ponedjeljak se izjasnio krivim po svim točkama optužnice, izvijestile su američke televizijske postaje

Tridesetogodišnji Shahzad optužen je u 10 točaka za urotu, uporabu oružja za masovno uništenje, pokušaj terorističkog napada, prijevoz eksploziva i druga kaznena djela. Nakon priznanja krivnje prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

Shahzad, koji je do uhićenja 3. svibnja živio u Bridgeportu u državi Connecticut i radio kao računalni inženjer, pred saveznim sudom na Manhattanu nije zvučao skrušeno. Sucu je rekao da želi 'priznati krivnju još 100 puta', te upozorio 'mi ćemo se napadati SAD' ako se ne povuče iz muslimanskih zemalja.

Njegovo priznanje krivnje može ojačati argumente Obamine administracije da se mnogi slučajevi terorizma mogu procesuirati na civilnim sudovima, umjesto pred vojnim sudovima ili komisijama.

Priznanjem krivnje izbjegava se skupo suđenje i omogućava saveznoj vladi da sačuva povjerljive informacije koje bi mogle biti objavljene na suđenju, a vezane su uz američke obavještajne izvore i metode, ističe se u izvješćima američkih medija.

Shahzad je uhićen u zrakoplovu koji je iz New Yorka trebao poletjeti za Dubai, dva dana nakon što je parkirani terenac Nissan Pathfinder iz kojega je izlazio dim pronađen u blizini 45. ulice i Sedme avenije na Times Squareu. Policijski pirotehničari u vozilu su pronašli nekoliko vreća umjetnog gnojiva, dva kanistera s po 20 litara benzina, velike rakete za vatromet, tri plinske boce s propanom i dva sata povezana žicama s ostalim komponentama te improvizirane bombe.

U optužnici se navodi da je Shahzad primio obuku u rukovanju eksplozivom u pakistanskoj pokrajini Waziristan od osoba povezanih s tamošnjom militantnom ekstremističkom skupinom Tehrik-e-Taliban.

Navodno je u travnju u SAD-u primio 12.000 dolara u gotovini što mu je poslao suučesnik u uroti iz Pakistana, koji je znao da radi za pakistanske talibane. Također se navodi da je optuženi u ožujku kupio poluautomatsku pušku u Connecticutu, gdje je živio, a koja je pronađena u njegovu automobilu na dan uhićenja.