ITALIJA

Kardinal osumnjičen za korupciju opovrgava optužbe

21.06.2010 u 21:46

Bionic
Reading

Talijanski kardinal osumnjičen u sklopu istrage o korupciji, koja je stigla i do vlade, rekao je u ponedjeljak kako nije učinio ništa loše i da ima potporu Vatikana

'Sve sam činio uz najveću transparentnost', rekao je napuljski nadbiskup, kardinal Crescenzio Sepe, koji je pod istragom talijanskih državnih odvjetnika zbog sumnjivih poslova s nekretninama dok je bio jedan od vodećih vatikanskih dužnosnika 2005. godine.

Sepe (67) je pod istragom zbog korupcije dok je vodio Kongregaciju za evangelizaciju naroda, vatikanski odjel bogat novcem i nekretninama koji financira rad misija u inozemstvu.

Sepe, koji je vodio to tijelo dok nije premješten u Napulj 2006., osumnjičen je za korpuciju s Pietrom Lunardijem, tadašnjim talijanskim ministrom infrastrukture i prometa u vladi desnog centra Silvija Berlusconija.

'Uvijek sam radio u dobroj namjeri, moj je jedini cilj dobro Crkve', rekao je na konferenciji za novinare u Napulju i dodao da je iz Crkve i od vatikanskih dužnosnika primio desetke telefonskih poziva potpore.

Državni odvjetnici kažu da je od Sepeova odjela Lunardi 2004. kupio zgradu po cijeni mnogo nižoj od tržišne. Sepe, međutim, kaže da je na cijenu zgrade utjecalo njezino izrazito loše stanje te to što odjel nije imao za njezin popravak.